Goed paardenmanagement, waar leer je dat? • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Goed paardenmanagement, waar leer je dat?

Astrid Hoppenbrouwers

Astrid Hoppenbrouwers is eigenaresse van Horses in Hands, een expertisecentrum gericht op het gezond houden van je paard en herstel na een blessure. Naast het revalidatiewerk met paarden, geeft Astrid advies op alle terreinen die met paardenmanagement te maken hebben. Als derde pijler lanceert Astrid in de zomer van 2021, samen met een club van vijf topruiters, een educatief online platform. Het doel van het platform is om meer kennis over paardenwelzijn en paardvriendelijke trainingsmethodes te delen met een groot publiek; van wedstrijdruiter tot ambitieuze paardeneigenaar. “Ik wil laten zien dat een integrale benadering rondom paardenmanagement je het verst brengt,” vertelt Astrid.

De 53-jarige Astrid bundelt graag haar kennis rondom paardenmanagement. Naast haar revalidatiecentrum Horses in Hands in het Zuid-Hollandse Hazerswoude-Dorp, adviseert ze haar klanten op alle mogelijke terreinen rondom paardenwelzijn; van revaliderend rijden en aquatraining tot sportmassages en voeding. Ook geeft ze instructie aan sportruiters en ambitieuze amateurruiters, waarbij de uitgangspunten van de klassieke dressuur en de leerprincipes centraal staan. Astrid legt uit waarom zij deze combinatie maakt: “Het aanbieden van hulpen op een manier die het paard begrijpt en die bijdragen aan de ontwikkeling van kracht en souplesse, voorkomen stress en blessures bij het paard. Het paard komt op deze manier zowel mentaal als fysiek in balans. De nadruk ligt bij mij op het trainingsproces en niet zozeer op de doelprestatie. Zo leer je de paarden het zelf te doen en hun eigen lichaam positief te gebruiken.”

Biomechanica

De manier waarop paarden leren, de leerprincipes, vormt zo een belangrijke rol in het werk van Astrid, net als de manier waarop paarden bewegen: de biomechanica. “Bij Tinley Academy ben ik opgeleid als paardengedragstherapeut en tijdens mijn opleidingen bij Emiel Voest heb ik de principes van het natural horsemanship leren toepassen in niet alleen de gedragstraining, maar vooral ook in de dressuur en revalidatietraining van paarden. Opleidingen op het gebied van anatomie en biomechanica zoals bij Bartels Health Institute en Vluggen Institute for Equine Osteopathie, stellen mij in staat om te kunnen beoordelen of het paard zijn lichaam op de juiste manier gebruikt bij het uitvoeren van de oefeningen: spant hij de juiste spieren aan in de juiste mate en verhouding? Als je hier meer over weet, kun je veel gerichter trainen en blessures voorkomen. Aan de blessures die ik in mijn werk tegenkom, kan ik al grotendeels aflezen wat er in de training anders kan. Veel mensen trainen prestatiegericht met de focus op de oefeningen, wat overbelasting en soms zelfs blessures tot gevolg heeft. Ik begeleid combinaties in het verbeteren van zowel de balans, spierkracht en de souplesse van het paard onder het zadel. De gezondheid van het paard is het uitgangspunt en van daaruit werken we allereerst aan verbetering van de verticale en horizontale balans. Dit wil zeggen dat het paard zijn totale gewicht evenredig verdeelt over zijn lichaam. Ruiters leren om de personal trainer te worden van hun paard. Mijn belangrijkste leermeester op dit vlak is mijn eigen instructeur, Gert van den Hoorn,” vertelt Astrid.

Zoveel paardenmensen, zoveel meningen

“In de paardenwereld, waar net zo veel meningen als mensen over elkaar heen buitelen, is het bijzonder fijn om in staat te zijn systematisch te observeren, te analyseren, te redeneren en dan pas te handelen”, vertelt Astrid. “Ik ben begonnen met paardrijden in de jaren zeventig. Mijn instructeur, die met militaire stem en gepoetste laarzen middenin de bak stond, legde er altijd de nadruk op dat een paard van achteren naar voren gereden diende te worden, met impuls vanuit het achterbeen naar de hand toe. Als wij als kinderen te veel met de teugels zaten te rommelen, ging het hoofdstel af, en werd ons nog steeds gecommandeerd het paard voorwaarts neerwaarts te rijden. Wat natuurlijk gewoon kan. In de ponytijd van mijn dochter viel het mij op dat het vaak beloond wordt als kinderen hun pony met de handen laag en breed in de krul rijden. Naar mijn idee wordt er teveel naar het plaatje gekeken, maar te weinig naar hoe dit plaatje tot stand komt. Roos, mijn dochter, mocht van mij heel veel dingen niet. Ze mocht niet haar handen laag en breed zetten, niet terugwerken met de hand en niet zelf druk leggen op de teugels. Van jongs af aan legde ik bij haar de focus op het leren aanvoelen van de bewegingen. Dan zei ik tegen haar: ‘ogen dicht, voel maar waar je pony zijn achterbenen neerzet. Handen voor het zadel plaatsen en zelf in balans zitten.’ Die essentiële vaardigheden kun je beter zo jong mogelijk leren, als het lichaam van het kind daarvoor ontvankelijk is. Paardrijden is geen trucje, het is een kunst waar je een heel mensenleven over kunt doen om onder de knie te krijgen.”

Educatief platform

Naast het runnen van haar bedrijf, zet Astrid breed in op het delen van kennis. Daarom lanceert ze deze zomer een online educatief platform waarin zij een door haar samengesteld team met sponsorruiters gaat volgen en alle facetten die met sportmanagement te maken hebben, behandelt. Het team dat Astrid zal volgen bestaat uit drie volwassen ruiters en twee jeugdruiters, waaronder haar dochter, de 15-jarige Roos Hoppenbrouwers. “Mijn club bestaat uit ruiters die inspirerend zijn voor anderen, ook al zijn het niet per se ruiters met een bekende naam. Dat heb ik expres gedaan, zodat mensen zich kunnen herkennen in hun verhaal. Alle ruiters die ik volg, hebben, elk op hun eigen manier, tegenslagen te verduren gehad. Toch zijn ze erdoorheen gekomen, doordat ze veel doorzettingsvermogen hebben laten zien.

“Ik ga deze ruiters volgen, begeleiden en in beeld brengen wat ze doen tijdens hun training”, vervolgt Astrid. “Ik wil laten zien hoe we deze combinaties optimaal kunnen laten ontwikkelen, rekening houdend met de mogelijkheden én de beperkingen van het paard. Daarnaast ga ik ook theoretische modules en video’s maken rondom preventieve gezondheidszorg, de voeding en huisvesting van hun paarden, het harnachement; eigenlijk alles wat met paardenmanagement en welzijn te maken heeft.” De doelgroep voor haar educatieve platform? “Die is heel breed. Van topsporter tot ambitieuze hobbyruiter. Eigenlijk voor alle verantwoordelijke paardeneigenaren die verdieping van hun kennis zoeken.”

De plannen van de ambitieuze Astrid gaan verder. “Behalve het online platform wil ik ook fysiek lesgeven. Daarom wil ik op mijn bedrijf een leslokaal bouwen, voor kleine groepjes. Ik zal verschillende modules aanbieden; van de geschiedenis van de dressuur tot biomechanica en anatomie. Maar ook voeding en huisvesting en de leertheorie zijn onderdelen die niet mogen ontbreken”, voegt Astrid enthousiast toe.

UHIP

Astrid Hoppenbrouwers heeft een inkoopaccount bij het hippische, Zweedse kledingmerk UHIP. De collectie bestaat uit functionele outdoorkleding met materialen die geschikt zijn tegen kou, en winderig en nat weer. “Ik vind het een heel fijn merk en kan het aanraden aan iedereen die veel met paarden werkt. Het is een merk van hoge kwaliteit met een hippische snit. Omdat ik veel buiten lesgeef en ik het snel koud heb, ben ik heel blij met de hoge kwaliteit van de kleding.”

Wil je meer weten over Astrid en haar trainingsmethodes?
Website: www.horsesinhands.nl
Facebook: https://www.facebook.com/horsesinhands/
Instagram: http://www.instagram/horsesinhands

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.