Veronique Roerinks topmerrie Flanell weer moeder: ‘Mooi x mooi, maar zó jammer dat hij geen merrie is’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Veronique Roerinks topmerrie Flanell weer moeder: ‘Mooi x mooi, maar zó jammer dat hij geen merrie is’

Foto: Privéfoto Veronique Roerink

Grand Prix-paard Flanell (v. Apache) van Veronique Roerink werd afgelopen week via embryotransplantatie moeder van een heel mooi hengstveulen van For Romance. “Mooi x mooi is Super mooi”, zo kondigde de trotse fokker haar nieuwe aanwinst aan op facebook. “Er zijn zo op het eerste gezicht alleen maar goede dingen over hem te zeggen. Sommige veulens hebben echt even tijd nodig om mooi te worden, maar hij was direct al prachtig, zelfs toen hij nog nat was zag je al wat een zelfhouding hij heeft. Hij is echt heel mooi, het enige minpuntje is, is dat hij een hengst is.”

Alleen merries

Roerink houdt namelijk alleen de merries aan om op te fokken en weet dus nu al dat ze voor haar nieuwste ‘topper in de dop’ een nieuwe eigenaar gaat zoeken. “Wij hebben de paarden aan huis en we hebben veel plezier in het opfokken, maar met een hengst wordt dat allemaal te lastig, daar moet je echt op ingericht zijn”, vertelt ze. “Maar het is wel heel erg leuk om te zien hoe deze combinatie is uitgepakt. Ik heb nu ook al mensen, die interesse in hem hebben, maar we gaan eerst eens op ons gemak kijken hoe hij zich de komende tijd ontwikkelt, ik heb geen haast om hem te verkopen, ik wil er eerst een tijdje zelf van genieten.”

Topmerrie

Flanell, die afgelopen maart op Indoor Brabant haar internationale Grand Prix-debuut zou maken, dat vanwege de corona niet doorging, en daarvoor al een paar keer een (onofficiële) A-kaderscore neerzette met als hoogtepunt tot nu toe dik 77,6% in de kür op IICH Groningen, is ook door Roerink zelf gefokt. Uit haar moeder, Adonnee de Jeu (v. Don Schufro) hebben we een heel aantal merries gefokt en Flanell en haar volle zus Glen Moray breng ik allebei uit in de Subtop. Flanell was echt op de keuringen en bij de jonge paarden al heel opvallend en daarom zijn we met haar toen ook via ET gaan fokken”, vertelt Roerink. “Eerder hebben we ook al een merrieveulen van Sir Donnerhall en twee Vitalis-hengstjes met haar gefokt en het zijn allemaal goede veulens. Een van de hengstjes hebben we voor de helft gehouden omdat het ons toch ook wel heel leuk lijkt om, als het zo ver zou komen,  ook een keer mee te  maken hoe dat gaat met alles rondom de hengstenkeuring.”

Weer gedekt

Op dit moment is Flanell alweer gedekt en heeft Roering een Vitalis-embryo en twee embryo’s van Jameson RS2 gespoeld van haar merrie. “Ze was alweer gedekt voordat dit veulentje geboren werd, anders zou ik misschien nog wel een keer For Romance hebben gekozen, maar aangezien alles met de corona toen nog heel onduidelijk was en niemand wist wat er ging gebeuren hebben we voor deze optie gekozen, zodat we er ook niet voor naar het buitenland hoefden”, legt Roerink de keuze uit. “En nu hebben we er mogelijk drie dus dat is ook wel genoeg, we moeten natuurlijk ook rekening houden met de ruimte die we hebben.”

Makkelijk

Het spoelen van de embryo’s gaat Flanell makkelijk af en de merrie heeft er ook helemaal geen last van volgens Roerink. “Ze krijgt altijd even een dag of tien vrij als we haar laten dekken en dan mag ze lekker op de wei en wordt ze een keertje gelongeerd. Als ik er dan na die tijd weer op ga zitten, dan is ze net zo goed als ervoor en kan ik ook altijd gelijk weer aan het werk”, vertelt de amazone. “Daar hebben we enorm geluk mee, want als ze er wel last van zou hebben dan zou ik toch wel de keuze maken om haar alleen voor de sport te houden en dat zou jammer zijn, zeker als je naar haar veulens kijkt.”

Zorgenkindje

Dat het soms ook even anders kan lopen heeft Roerink dit jaar nog zelf ondervonden. “We hadden een halfzus van Flanell, die drachtig bleek te zijn van een tweeling. Een van de twee was al een tijdje overleden, maar die andere heeft wel een stukje plek moeten missen en die was wat aan de kleine kant”, vertelt ze. “Gelukkig ziet het er na een wat moeizame start wel helemaal goed uit nu. Ze was eerst best mager, maar nu ze een paar weken is begint ze echt al lekker ronde billen te krijgen en ze groeit als kool, dus ik heb er nu ook wel vertrouwen in dat dat helemaal goed komt.”

Bron: Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook