Update corona: Onder voorwaarden mag je weer de ring in • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Update corona: Onder voorwaarden mag je weer de ring in

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Onlangs lieten Maarten van der Heijden, Technisch Directeur bij de KNHS en Adrianne van Waardenberg, Manager Wedstijdsport al via een bericht op KNHS weten dat zij mogelijkheden zagen voor ruiters om snel weer de ring in te mogen en vanaf juni is dat met inachtneming van een aantal regels, ook echt weer mogelijk. Aan de hand van de bepalingen is het mogelijk om beoordelings- en meetmomenten te organiseren, mits de KNHS als overkoepelende sportbond de regie kan houden op de georganiseerde activiteiten en de gemeente daarvoor toestemming geeft.

Geen wedstrijd

“De regels zeggen heel duidelijk dat er voorlopig geen wedstrijden georganiseerd mogen worden. Vanaf 1 juni mogen er wel buitenactiviteiten, die niet onder wedstrijden en competities vallen, plaatsvinden”, aldus Van Waardenberg. “En daar zit de ruimte ook om binnen de paardensport weer de ring in te kunnen.”

Beoordelings- en meetmoment

“Dat geeft namelijk de mogelijkheid om beoordelings- en meetmomenten te organiseren in de paardensport. Denk aan bijvoorbeeld het rijden van een proef, parcours of cross”, aldus Van der Heijden. “Het kan voor elke discipline en in de buitenlucht. Op deze manier kunnen wedstrijdsporters voor officiële KNHS-juryleden verschijnen, maar ook voor winstpunten rijden en verder werken aan hun trainingsdoelen. Wedstrijdpaarden kunnen dan ook weer op pad.”

Geen klassement dus en geen prijzen. Je rijdt echt voor jezelf. Er gelden duidelijke regels waar een organisatie aan moet voldoen. Want het is nog steeds essentieel dat de regels van de Overheid en het RIVM worden aangehouden, om te voorkomen dat er een tweede golf van het coronavirus komt.

De KNHS stelde bepalingen op voor de zogenaamde ‘Beoordelings- en meetmomenten’. Let op, want de regels kunnen per gemeente erg verschillen. Lees hier de bepalingen.

Dankzij het paardensportprotocol de ring in tijdens coronatijd

Dat we in Nederland de richtlijnen en de daarbij horende hygiëne- en veiligheidsregels van het RIVM blijven opvolgen is een belangrijk punt. Premier Rutte heeft aangegeven dat versoepelingen mogelijk blijven zolang de besmettingsgraad beneden de 1 blijft. Daarom kunnen de onderlinge beoordelings- en meetmomenten alleen georganiseerd worden zonder publiek, met voldoende ruimte, een goede routing en tijdsplanning. Een duidelijk protocol voor de organisatie is daarbij extra belangrijk. De KNHS heeft, in samenwerking met partner FNRS, drie weken geleden al een paardensportprotocol voor maneges, verenigingen en stallen gemaakt, dat zij kunnen gebruiken bij hun gemeenten als daarom gevraagd wordt. Ook zijn er posters ontwikkeld die op de accommodatie opgehangen kunnen worden om de geldende maatregelen kenbaar te maken aan bezoekers. Op deze manier konden paardensportaccommodaties met buitenfaciliteiten binnen de richtlijnen van de Overheid en NOC*NSF weer voorzichtig opengaan.

Aanvullend protocol

De KNHS heeft een aanvullend protocol gemaakt dat ingaat vanaf 1 juni. In dit protocol staat beschreven binnen welke richtlijnen en voorwaarden bepaalde paardensportactiviteiten weer plaats kunnen vinden.

“Het aanvullende protocol kan gebruikt worden door lokale paardensportaanbieders om toestemming te vragen bij gemeenten”, aldus Van der Heijden. ” Van der Waardenberg vult aan: “Zolang we geen  officiële wedstrijden mogen organiseren brengen wij uiteraard ook geen afdrachten in rekening voor organisatoren.”

Bron: KNHS

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook