Toezichthouder losrijterrein vanaf 1 april verplicht • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Toezichthouder losrijterrein vanaf 1 april verplicht

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De KNHS Publiceerde de nieuwe reglementswijzigingen, die per 1 april 2021 ingaan, op hun website. Eén wijziging is dat er vanaf 1 april op iedere KNHS-wedstrijd een toezichthouder op het losrijden aanwezig moet zijn.

De KNHS laat weten: Vanaf 1 april is het verplicht dat op iedere dressuurwedstrijd een toezichthouder op het voorterrein wordt aangesteld door de wedstrijdorganisatie. De toezichthouder let op het voorterrein op het welzijn van ruiter en paard, Fair play, veiligheid en natuurlijk de naleving van de regels bij bijvoorbeeld de optoming. Zo rijdt iedereen onder gelijke en plezierige omstandigheden en dat komt weer de kwaliteit en – last but not least – de sfeer op de wedstrijden ten goede.

Paardenwelzijn

Paardenwelzijn is een van de speerpunten van de KNHS en hier is in de afgelopen jaren verscherpt op ingezet. De KNHS zet met het aanstellen van een toezichthouder op het voorterrein in op een preventieve werking. Alle dressuurjuryleden kunnen door wedstrijdorganisaties gevraagd worden om toezicht te houden op het voorterrein. Klik hier voor meer informatie. De toezichthouder is in de discipline springen al gebruikelijk, de KNHS adviseert naast springen en dressuur ook alle andere wedstrijdorganisatoren om deze lijn te volgen en ook in te zetten op de preventieve werking van de inzet van een toezichthouder op het voorterrein.

De toezichthouder

De toezichthouder dressuur is een jurylid in de discipline dressuur en wordt door de wedstrijdorganisatie gevraagd en betaald. De taken en verantwoordelijkheden van de toezichthouder zijn terug te lezen in het wedstrijdreglement dressuur artikel 125.

Goed toezicht zorgt voor een sportief wedstrijdverloop en voorkomt dat er zaken gebeuren die niet zijn toegestaan.

Taken toezichthouder:

  • Voorkomen dat er dingen gebeuren die niet toegestaan zijn
  • Voorkomen dat er dingen gebeuren die kunnen escaleren tot gevaarlijke situaties
  • Optreden als er dingen gebeuren die niet toegestaan zijn

Bron: KNHS

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook