NK Goud voor Edward Gal met Glock's Total US • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

NK Goud voor Edward Gal met Glock’s Total US

Edward Gal met Glock's Total US. Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Edward Gal veroverde op het NK Dressuur zijn twaalfde titel. Dit keer met zijn jongste paard op het hoogste niveau, de negenjarige hengst Glock’s Total U.S. Op weg naar de Olympische Spelen in Tokio verkeert Gal in een luxepositie. Hij zal over een maand tijdens het CHIO in Rotterdam moeten kiezen of hij met zijn huidige kampioenspaard of met Glock’s Toto jr N.O.P. naar Japan gaat. Gal’s partner Hans Peter Minderhoud ligt ook op koers voor de Spelen. Hij won zilver met de steeds beter wordende Glock’s Dream Boy N.O.P. Dinja van Liere debuteerde op het NK en reed zich gelijk op het podium én in de kijker bij bondscoach Alex van Silfhout.

Observatiewedstrijd

Het NK Dressuur – met Roelofsen Horse Trucks als hoofdsponsor – dat zonder publiek werd verreden, was de eerste observatiewedstrijd voor de dressuurruiters richting de Olympische Spelen. Edward Gal bezette in het eerste onderdeel op zaterdag de eerste en tweede plaats. In de finale, de Kür op Muziek, mocht Gal zijn titel maar met een paard verdedigen. Hij koos voor de negenjarige Total U.S. en dat leverde een score op van 85.625%. Daarmee was de titel een feit. Met Toto jr., waarmee hij vorig jaar kampioen werd, heeft hij een tweede toppaard. Een luxe positie.
“Ik vind het nog moeilijk te zeggen welk van de twee paarden mijn voorkeur heeft voor Tokio. Ik heb met deze twee paarden nog weinig wedstrijdervaring. In Rotterdam zal ik een keuze moeten maken”, vertelt Gal. “Glock’s Toto jr N.O.P. is meer een krachtpatser en Total U.S. is meer een elegante beweger. Ze geven allebei een heel goed gevoel. Toto is meer een macho, Total is meer een soesie.”
Beide hengsten zijn zonen van Totilas waarmee Edward Gal in 2009 en 2010 alle records aan diggelen reed. Hij miste met Totilas in 2012 de spelen van Londen. Negen jaar later heeft Gal zonen van de zwarte wonderhengst waarmee hij zich weer bij de wereldtop kan rijden.

‘Ik ken hem door en door’

Hans Peter Minderhoud won wederom zilver met de inmiddels dertienjarige Glock’s Dream Boy N.O.P. “Ik was heel blij met hoe hij liep, zowel vandaag als gisteren. Het beeld wordt steeds mooier en ik hoorde van veel mensen dat het er weer beter uitzag. Daar doe ik hard mijn best voor. Ik vind dat hij nog steeds verbetert. Mijn voorkeur gaat voor Tokio uit naar Dream Boy. Ik ken hem door en door en heb veel routine met hem opgebouwd. Dat heb je op een groot kampioenschap ook gewoon nodig.”

Heel cool

Dinja van Liere debuteerde op het NK Dressuur bij de senioren met de bronzen medaille met de negenjarige hengst Hermès. Ze won ook nog de kleine finale, de Grand Prix, met de merrie Haute Couture. “Heel cool om naast deze twee mannen te zitten’, lacht Van Liere achter de tafel tijdens de persconferentie zittend naar Gal en Minderhoud. “Ik focus me nu op Rotterdam en hoop daar heel goed te rijden. Wat er daarna gaat gebeuren, hangt natuurlijk ook af van wat de bondscoach bepaalt. Dan zien we het wel. Ik heb geloof in allebei mijn paarden. Ik had geen last van zenuwen. Ik heb internationaal ervaring opgedaan bij de U25 en daar Grand Prix leren rijden. Nu is het voor het eggie. Hermes is een super fijn paard die echt gemaakt is voor de Grand Prix. Hij blinkt echt uit in de piaffe en passage, ook de series doet hij heel mooi. Hij kan heel mooi sluiten en de verzameling heel goed aan. Ik heb echt een band met hem opgebouwd.”
Saillant detail is dat Van Liere Glock’s Total U.S. van Edward Gal als jong paard heeft opgeleid.

Hoog niveau

“Een finale van hoog niveau”, vertelt juryvoorzitter Adriaan Hamoen. “Sowieso goed dat het NK Dressuur door heeft kunnen gaan.”
Bondscoach Alex van Silfhout ziet nieuwe kansen voor TeamNL. “Vandaag ben ik wel weer gelukkig als ik zie wat voor jong materiaal we hebben. Elke wedstrijd zie ik de jonge paarden progressie maken. We hebben potentie en mogelijkheden om tot iets goeds te komen. In Rotterdam rijden we de landenwedstrijd met een team van drie ruiters. Daarnaast rijden een nationale rubriek met twaalf deelnemers met dezelfde juryleden, zodat ik daar nog een ruime selectie kan maken.”

Van Silfhout maakt deze week het team bekend dat tijdens het CHIO Rotterdam, van 1 tot en met 4 juli, deel zal nemen aan de landenwedstrijd. Op maandag 5 juli zal de bondscoach de namen van de ruiters en de paarden die naar Tokio gaan moeten bekendmaken bij het NOC*NSF.

Klik hier voor de einduitslag van het NK Dressuur senioren
Klik hier voor alle uitslagen van het NK Dressuur

Christa van Duin was vandaag in Ermelo aanwezig en maakte een aantal korte filmpjes. Bekijk deze hieronder.

Edward Gal met Glock’s Total US
Hans Peter Minderhoud met Glock’s Dream Boy

Dinja van Liere met Hermès

Podium NK Senioren 2021

Ereronde Edward Gal en Total US

Bekijk hier nog meer korte stukjes van de Kürfinale:


En stukjes van de Grand Prix Special:

Bron: Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook