Maxime van der Vlist: 'Ik heb mijn draai echt gevonden' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Maxime van der Vlist: ‘Ik heb mijn draai echt gevonden’

Maxime van der Vlist hier op het erf van haar nieuwe stek in Cromvoirt.

Maxime van der Vlist was de afgelopen jaren werkzaam als stalmanager bij dressuurstal Fiechter Quality Dressage Horses, maar nam afgelopen zomer het besluit om voor zichzelf te gaan beginnen.  In haar tijd in België kwamen dromen uit voor de amazone en klom ze onder leiding van Jeanine Fiechter met haar haar paard Bailey (Negro x Balzflug) van de Z1 dressuur op tot een succesvol amazone in de Zware Tour.

Succesvolle tijd

Van der Vlist reed maar liefst drie EK’s met Bailey in de GP-U25, ze was Nederlands kampioen U25 en vertegenwoordigde ons land twee keer op CHIO Aachen in de Nations Cup. Ook was ze drie jaar lid van het KNHS TalentenTeam.

Op eigen benen

“Ik kreeg steeds meer vraag om nieuwe lesklanten te begeleiden, clinics te geven en ik wil heel graag meer eigen paarden in- en verkopen. Daar had ik gewoon geen tijd voor om naast het werk bij Stable Fiechter, meer werk voor mezelf aan te nemen”, vertelde Van der Vlist destijds over haar besluit om op eigen benen te gaan staan. Wij spraken haar over hoe het gaat met haar nieuwe bedrijf en over haar ambities met Bailey, die sinds de verhuizing ook even van het wedstrijdtoneel verdween.

Samenwerking

Na haar vertrek uit België ging Van der Vlist op zoek naar een geschikte plek en is ze met eventingruiter Levi Driessen een samenwerking aangegaan. “Levi wilde net als ik voor zichzelf beginnen en toevallig kwamen we daarover in contact”, aldus Van der Vlist. “We hebben inmiddels ons bedrijf gevestigd in Cromvoirt, waar we een moderne accommodatie hebben gevonden met alles erop en eraan.”

Dertig stallen

Van der Vlist en Driessen hebben dertig stallen tot hun beschikking, waar inmiddels achttien paarden gestald staan. Verder heeft het complex een binnenbaan van 25x65m, een buitenbaan, longeercirkel en stapmolen. “We hebben samen drie disciplines onder een dak en we kunnen allebei onze sport goed beoefenen hier”, vertelt de amazone enthousiast. “Nu we met zijn tweeën zijn is dat niet alleen heel fijn omdat we elkaar kunnen helpen met de paarden, maar we kopen ook samen paarden in voor de handel en kunnen het werk ook samen verdelen. Dat maakt het runnen van een bedrijf toch wel een stukje makkelijker.”

Lesklanten

Nu de amazone voor zichzelf begonnen is weten de lesklanten haar goed te vinden en heeft ze ook al een aantal kwaliteitsvolle paarden weten te vinden waarmee ze haar stal op de kaart wil zetten. “We zijn veel onderweg geweest Levi en ik om paarden te zoeken en uit te proberen, maar ik heb behalve die nieuwe paarden ook al een heleboel lesklanten erbij”, vervolgt de amazone. “Ik heb heel veel leuke reacties gehad en moet zeggen dat ik echt mijn draai gevonden heb.”

Aanvulling

Hoewel de samenwerking eigenlijk toevallig tot stand is gekomen ziet Van der Vlist veel voordelen. “Ik kan Levi dressuurmatig helpen met zijn paarden en hij kan mij weer helpen met een sprongetje”, aldus Van der Vlist. “En ook de paarden die we samen hebben kunnen we op die manier heel gevarieerd opleiden en trainen, dat is echt een win-win situatie.”

Wedstrijdambitie

Met alle drukte rondom het opstarten van het bedrijf en het zoeken naar nieuwe paarden is de wedstrijdsport even op een laag pitje gezet, maar daar komt binnenkort weer verandering in. “Bailey is in topvorm”, vertelt zijn amazone. “Ik heb me de afgelopen tijd alleen maar bezig gehouden met de basis met hem en heb bijna geen oefeningen gereden. Het was druk en ik wilde mezelf eerst even de gelegenheid geven om goed op gang te komen met het bedrijf, maar als ik zie hoeveel hij daar weer van verbeterd is, kan ik bijna niet wachten om weer de ring binnen te rijden.”

Training

Van der Vlist nam afscheid van Fiechter als werknemer, maar de twee gingen niet helemaal uit elkaar, want de amazone bleef gewoon wekelijks trainen bij haar voormalige werkgever. “Ondanks de drukte ben ik met Bailey wel gewoon blijven trainen in België, wat qua afstand ook maar een half uurtje rijden is ongeveer en nu alles een beetje gesetteld is hebben we de eerste wedstrijd ook alweer op de agenda staan”, blikt Van der Vlist vooruit. “We zijn uitgenodigd om begin januari in Zuidbroek te komen starten en daar kijk ik erg naar uit. Ik denk wel dat ik voor die tijd nog een of twee keer een wedstrijd rijd om weer even een klein beetje routine op te doen, maar daarvoor moet ik nog even gaan zitten.”

Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook