Julia Groenhart: ‘Ik kom sterker terug!’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Julia Groenhart: ‘Ik kom sterker terug!’

Julia hier bij een van haar eerste bezoekjes op stal aan het knuffelen met Razotti.

Nadat voor Julia Groenhart afgelopen augustus een droom in vervulling ging toen zij de nieuwe exploitant werd van Pensionstal de Watertoren in Hardinxveld-Giessendam, gooide een zwaar ongeluk slechts enkele weken later roet in het eten. Ze kwam na afloop van het mesten onder een knikmopsshovel terecht en had toen haar vriend Arjan Smit haar vond zelfs geen hartslag meer, maar door het doortastend optreden van haar team en een toevallig aanwezige dierenarts kan Julia het verhaal nu zelf navertellen en heeft ze zoals het er uitziet zelfs een ruime 94% kans dat ze er weer helemaal bovenop komt.


“Bij het werken met machines zit altijd een risico en een ongeluk zit in een klein hoekje”, begint Julia haar verhaal. “Door een opeenstapeling van verschillende factoren heb ik hele dikke pech gehad en is dit ongeluk gebeurd. De shovel is met mij omgevallen en ik ben er toen onder terecht gekomen. Daar weet ik niks meer van, mijn vriend heeft mij gevonden.”

‘Wat duurt het lang’

“We waren klaar met mesten en mijn vriend dacht op een gegeven moment wel van ‘wat duurt het lang voor ze terug is’, maar de alarmbellen gingen echt rinkelen toen hij ineens allemaal witte rook de stal in zag komen”, vat Julia samen. “Hij is toen naar buiten gerend en zag mij onder de shovel liggen. Ik had toen geen hartslag meer en hij heeft toen uit alle macht iedereen gealarmeerd die op stal was.”

Krikmachine

De eerste reactie van Arjan was om te proberen de shovel van zijn vriendin af te tillen, wat natuurlijk niet ging, maar op dat moment bedacht een van de twee meiden, die die dag ook op stal werkten dat ze een krikmachine hebben. “De krikmachine hebben ze er toen bij gehaald om de shovel op te krikken en 112 was ook al gebeld”, vervolgt Julia. “Er was op dat moment ook een dierenarts op stal en die is gelijk met de reanimatie begonnen. Dat was nog wel heel lastig, want mijn gezicht was zo beschadigd dat mond op mond beademing niet ging en daardoor kon zij alleen op mijn borstkas reanimeren.”

Eerst stabiel

Er was geen twijfel over mogelijk dat Julia geopereerd moest worden, maar doordat zij een kleine hersenbloeding had gekregen was dat niet meteen verantwoord. Daarom moest ze de eerste 24 uur in de gaten gehouden worden totdat ze stabiel genoeg was voor een operatie. “De dag erna op dinsdag ben ik om half 2 ‘s middags naar de OK gegaan en ik kwam rond 9 uur ’s avonds terug op mijn kamer.”

Gecompliceerd

“Mijn onderbeen is op meerdere plaatsen in mijn scheenbeen en kuitbeen gebroken, het is een erg gecompliceerde breuk geweest. Daarnaast had ik ook meerdere breuken in mijn gezicht en een groot deel van mijn boven tanden waren beschadigd”, aldus de amazone. “De chirurgen hebben het werkelijk waar fantastisch gedaan, mijn been heeft nu een pin en meerdere schroeven en in mijn gezicht heb ik twee titanium platen. Tijdens die operatie zijn zowel orthopedie, kaak- en aangezicht en plastische chirurgie aan het werk gegaan en dat is ongelooflijk vakwerk geweest, je ziet er eigenlijk niks meer van.”

Op het randje

Iedereen is het eens over het feit dat Julia een engeltje op haar schouder heeft gehad dat ze er überhaupt nog op deze manier is. “Een van de artsen heeft ook gezegd dat hij heel blij was dat hij de dag na de operatie een gesprek met mij kon voeren waarin ik ongeveer als eerste vroeg wanneer ik weer kon rijden. Voor hetzelfde geld had het heel anders kunnen aflopen met een minder positieve toekomst in het vooruitzicht.”

Goede kansen

Het revalidatietraject, dat begon met proberen om je voet naar je toe te bewegen is inmiddels al uitgebouwd naar lopen met krukken en fietsen op de hometrainer. De kaarten liggen er goed voor en zowel de operatie als het revalideren tot nu toe is zo succesvol dat de artsen haar nu hebben gezegd dat ze nu al zeker 94% kans heeft dat alles weer 100% goed komt en daar heeft ze zich dan ook in vast gebeten. “De artsen hebben geen standaard draaiboek met zo’n gecompliceerde beenbreuk als die ik heb, maar dankzij hele goede begeleiding van mijn fysiotherapeut Emile Drinkwaard hebben we wel informatie van een voetbalster, die een vergelijkbare onderbeenbreuk had en ook weer helemaal terug is gekomen op topsport niveau en daar ga ik natuurlijk ook voor. Ik heb het volste vertrouwen in volledig herstel.”

Back in business

Julia geeft inmiddels alweer les en heeft ze ook een hele fijne oplossing gevonden voor de training van haar paarden. “Thea Bech is een Deense young rider die bij ons op stal staat. Je ziet elkaar natuurlijk elke dag en toen is het me opgevallen dat ze fijn kan rijden en fijn met de paarden omgaat, ik heb haar toen gevraagd of ze mijn paarden wilde rijden onder mijn begeleiding en hierin hebben wij een hele goede oplossing gevonden”, vertelt Julia. “Zo heb ik de paarden lekker thuis en kan ik dagelijks volgen hoe het met ze gaat en zij heeft de kans om onder mijn begeleiding ervaring op te doen en zichzelf verder te ontwikkelen op meerdere paarden. Straks biedt dit ook een hele ideale uitkomst als ik weer te paard ben dat ik samen met Thea kan opbouwen”.

Toekomst

Als young rider was Julia met First Barrichello (v. Florencio) opgenomen in het A- en B-kader, ondertussen is zij al meerdere keren met mooie percentages U25 gestart met Razotti (v. Romanov) en ook met First Barrichello staat de U25 nog steeds op de planning van de amazone. “Hij gaat hartstikke goed en we waren eigenlijk van plan om binnenkort waar mogelijk was tijdens corona eens een keer te starten in de Zware Tour, maar nu is het allemaal even uitgesteld”, aldus de amazone. “Iets later dus dan oorspronkelijk in de planning zat, maar ik ben nog jong en we missen nu niet zoveel, dus dan wordt dat gewoon wat later. Mijn ambities zijn er zeker niet minder op geworden, ik kom sterker terug.”

Bron: Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook