Jolanda Adelaar: ‘Geloven in je paard is de eerste stap naar succes’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Jolanda Adelaar: ‘Geloven in je paard is de eerste stap naar succes’

Jolanda Ruocco-Adelaar met Carletto Foto: R. Ruocco.

Een aantal jaar geleden maakte Jolanda Adelaar furore toen ze met haar Fjord Super Guus de eerste was die met dit ras de Subtop bereikte. Dat was zo bijzonder dat ze in 2005 werd uitgenodigd om tijdens de FEI-Wereldbeker dressuur op Indoor Brabant in 2005 op te treden om te laten zien dat je met een ‘boeren-paard’ ook oefeningen als piaffe en passage kunt beheersen. Nadat ze in 2013 naar Italië verhuisde met haar paarden keerde de amazone vorig jaar terug naar Nederland en heeft ze met de Murgese-hengst opnieuw een niet alledaags paard voor de Subtop. Haar grote droom: Grand Prix rijden en internationaal starten voor Italië.

Nieuw paard

Voor haar verhuizing naar Italië had Adelaar al een opvolger voor Guus gekocht in Italië.  “Omdat mijn moeder Italiaans is met Napolitaanse roots, heb ik veel interesse voor Zuid-Italiaanse paardenrassen. In de tijd van het koninkrijk Naples was het Napolitano-paard, dat ook een van de voorvaderen is van de Lippizaner, heel succesvol als cavalerie-paard en de Murgese is een directe nazaat van dit uitgestorven ras”, legt Adelaar uit over haar keuze voor  Carletto (Otello di San Paolo x Everest). “Veel Italiaanse paardensporters denken dat je nooit ver kan komen tenzij je een duur sportpaard hebt, maar als mensen me zeggen dat iets niet kan waarvan ik denk dat het wel kan, dan komt er een vuur bij me naar boven om het tegendeel te bewijzen.  Het was niet altijd makkelijk,  maar uiteindelijk wonnen we zilver op de Coppa Italia Dressage finale in 2017 en was Carletto met mij het allereerste Murgese paard ter wereld dat Lichte Tour heeft bereikt.”

Inter II

“Ik start nu Inter II met mijn Italiaanse hengst en heb een hele grote droom met hem: internationaal Grand Prix gaan rijden voor Italië”, vertelt Jolanda, die een Nederlandse vader heeft en in Amsterdam is geboren. “Ik denk niet dat dat dit jaar al gaat lukken, maar de Grand Prix is echt al wel in zicht.”

Niet populair

“Murgese paarden zijn in Italië niet erg gewild als sportpaard en dat vind ik jammer omdat ze net als de PRE en Lusitano veel aanleg hebben voor de hoge verzamelde oefeningen”, aldus de amazone. “Ik heb mijn Murgese zelf zadelmak gemaakt en opgeleid. Hij is in de omgang een echte hengst, maar zodra ik op zijn rug zit doet hij geen stap verkeerd en kun je bij wijze van spreken de oorlog in met hem. Hij is nergens bang voor.”

Goedgekeurd

Carletto is goedgekeurd als dekhengst en is niet zoals de meerderheid van deze paarden zwart, maar heeft de heeft de kleur blue roan. “Slechts 5% van de Murgese heeft deze kleur”, vertelt Jolanda verder. “De Murgese heeft een groot expressief hoofd en de onderhals is zwaarder aangezet in vergelijking met bijvoorbeeld de PRE. Ze zijn vrij grof gebouwd en ze staan bekend om hun ontzettend gezonde en sterke hoeven. Deze zijn nodig om te overleven in het rotsachtige Murge gebergte in Zuid Italië waar het heet is in de zomer en in de winter koud met sneeuw. De Murgese is daarom ook winterhard en ontwikkelt een goede wintervacht.”

Hoofdstel Extra Full

 “Carletto heeft net als de meeste Murgese paarden dus dat enorme hoofd en het is dan ook een uitdaging om mooie dressuurhoofdstellen te kunnen vinden, voegt Jolanda nog toe.

Geloven in je paard

“Toen ik in Italië  zei dat ik met een Murgese dressuurwedstrijden ging rijden kreeg ik vaak te horen dat dit zonde van mijn tijd was omdat het geen sportpaarden zijn. Maar ik heb altijd in Carletto geloofd”, blikt Jolanda terug. “Geloven in je paard vind ik een belangrijke tip voor iedere ruiter. Het klinkt misschien zweverig, maar daarmee maak je namelijk de eerste stap richting een droom en het plan om deze droom waar te maken: geloven dat het kan. Als een ander beweert dat het niet kan, dan zegt dit vaak meer over diegene dan over jou.”

Dressuur voor het paard

“Ik rijd dressuur voor het paard. Ook al is Carletto geen ideaal gebouwd sportpaard, hij heeft juist door de dressuursport een enorme positieve ontwikkeling doorgemaakt”, vertelt Jolanda, die voor begeleiding in de training kan rekenen op de steun van Tineke Bartels. “Hij is mooier geworden in de bespiering, leniger en denkt echt met me mee tijdens het rijden. Het heeft me zeven jaar gekost om te komen waar we nu zijn, maar ik heb juist door deze ‘reis’ met Carletto enorm veel voldoening gekregen. Hij heeft wat volgens andere onmogelijk zou zijn mogelijk gemaakt. De Grand Prix komt steeds meer in zicht en ik weet dat Carletto het kan.”

Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook