Imke Schellekens werkt aan wedstrijdrentree na hernia • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Imke Schellekens werkt aan wedstrijdrentree na hernia

Foto: Quillemette Kraaikamp

Imke Schellekens-Bartels moest vanwege een hernia vorig jaar haar eigen rijden noodgedwongen een tijd opzij zetten, maar gelukkig gaat het inmiddels weer een stuk beter. De Grand Prix-amazone zit inmiddels weer zelf in het zadel van CJ (v. Johnson) en Hey You (v. Romanov) en werkt onder begeleiding van haar personal trainer ook aan een rentree in de wedstrijdring.

Altijd rugklachten

Het was vorig jaar niet voor het eerst dat Imke pijn in haar rug had, maar het was wel een heel ander soort pijn dan dat ze van daarvoor gewend was. “Ik heb altijd al rugklachten gehad, maar ik kon dat met een goede fysieke training, die gericht was op het sterk houden van mijn rug goed onder controle houden”, vertelt de amazone uit Hooge Mierde. “Alleen vorig jaar was het anders. Ik kreeg echt veel zenuwpijn en veel last van uitstraling. Ik kon ook zowat niet meer op het paard komen en als ik er dan op zat dan kwam ik er zowat niet meer af. Toen ik daarmee naar de dokter ging bleek ik een hernia te hebben.”

Op de grond

De revalidatie die onder begeleiding van een fysiotherapeut volgde, hield haar behalve van het rijden niet van haar werkzaamheden als bondscoach voor de Nederlandse pony- en Childrencombinaties en het werk thuis op Academy Bartels af. “Met het lesgeven kun je hangen, zitten of lopen zoals je wilt, dus dat kon ik gelukkig wel gewoon blijven doen”, blikt Imke terug. “Maar het rijden dat ging echt een tijdje helemaal niet, dus dat was wel even slikken. “

Drie paarden

Inmiddels rijdt Imke gemiddeld weer zo’n drie paarden per dag en daarbij traint ze twee keer per week met haar personal trainer. “We hebben de oefeningen en het rijden nu zo afgestemd dat ik drie paarden kan rijden. Dan moet ik nog wel rekening houden met voldoende rust tussendoor om te herstellen en ik rijd bijvoorbeeld nog geen jonge paarden, die zo maar een keer opzij kunnen springen”, aldus Imke. “In de praktijk komt het erop neer dat ik CJ en Hey You weer rijd en daarnaast ook Barolo (v. Breitling) van de Japanse dressuurruiter Kazuki Sado, die we begeleiden met het oog op de Olympische Spelen. Dat zijn hele comfortabele paarden om te rijden en dat werkt nu heel goed zo.”

Wedstrijden

Hoewel er nu vanwege de coronamaatregelen helemaal geen wedstrijden zijn, is Imke met haar personal trainer wel bezig met de voorbereiding om weer te gaan starten. “We moeten de training zo afstemmen dat mijn rug het ook volhoudt als er op een bepaald moment gepresteerd moet worden en dat ik niet afhankelijk ban van hoe de omstandigheden toevallig zijn”, legt Imke uit. “Tot nu toe kon ik het zo aanpassen dat ik meer deed als ik het aankon, maar als ik wil starten dan moet ik ook weten wat er nodig is om te zorgen dat je meerdere dagen achter elkaar door kunt gaan.”

Paarden ook klaar

Met de paarden wordt ook langzaam aan weer naar een wedstrijdconditie toe gewerkt en Imke heeft er als het straks weer is toegestaan ook zeker zin in om ze weer mee te nemen. “Hey You is een heel fijn paard en die heeft ook al laten zien dat hij aanleg heeft voor de piaffe en de passage, maar de wissels mogen nog iets meer bevestigd zijn, dus ik denk dat ik met hem ZZ-Licht of misschien ZZ-Zwaar ga starten”, blikt Imke vooruit. “En CJ moet natuurlijk Grand Prix gaan als ik hem meeneem, maar hij begint ook goed ‘in shape’ te komen nu we met hem echt weer naar een wedstrijdvorm toe aan het werken zijn.”

Bron: Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook