Hennie Roffel bijna vast in Australië : 'Ik wilde écht naar huis' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hennie Roffel bijna vast in Australië : ‘Ik wilde écht naar huis’

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Grand Prix-amazone Hennie Roffel vertrok begin maart naar Australië, waar ze was uitgenodigd om een aantal clinics te verzorgen, maar kwam vanwege de corona-pandemie letterlijk bijna vast te zitten aan de andere kant van de wereld. Op het laatste moment is het haar toch zelf gelukt om nog een mogelijkheid te vinden om naar huis te vliegen en uiteindelijk bleek dat ook echt de laatste vlucht te zijn, die nog werd uitgevoerd.

Twee weken

Het was de bedoeling dat Roffel twee weken in Australië zou blijven om daar op drie verschillende plekken driedaagse clinics te verzorgen, maar net voor het einde van die twee weken werden er ook steeds meer maatregelen getroffen in Australië. Op het moment dat de dressuuramazone eigenlijk een vlucht had naar huis, werden er wereldwijd steeds meer luchthavens gesloten en vluchten geannuleerd, waaronder ook haar retourvlucht.

Buitenlandse zaken

Buitenlandse Zaken werd ingeschakeld en Roffel werd door Grace Lamers, waar ze haar laatste clinic had gegeven opgevangen. “Het leek er echt op dat ik niet terug kon, omdat je nu eenmaal niet rechtstreeks kunt vliegen van Australië naar Nederland en de landen waar je een tussenstop of overstap moest maken, geen vluchten meer toelieten”, vertelt de amazone. “Maar uiteindelijk is het gelukt om een vlucht te vinden via Jakarta en dat bleek achteraf echt de laatste vlucht te zijn, die geboekt kon worden.”

‘Blijf maar daar’

Roffels vriend Rients van der Velde had zich er al een beetje bij neergelegd dat hij zijn partner een paar maanden niet zou zien, want hij maakte zich grote zorgen dat ze misschien ergens onderweg zou stranden. “Rients zei tegen mij dat hij liever had dat ik veilig en wel bij Grace zou blijven voor zo lang als het duurde, omdat je onderweg natuurlijk en meer risico loopt op besmetting én dat je ergens landt tussendoor en niet meer wegkomt”, vertelt Roffel. “Als ik geen kinderen had gehad was ik misschien ook wel gebleven, maar nu wilde ik écht koste wat kost een manier vinden om naar huis te gaan.”

Actie ‘Hennie go home’

Hoewel Roffel de mensen, die ze heeft geholpen in Australië voorheen niet kende, heeft ze zo’n leuke band met hen opgebouwd, dat er gelijk een actie op touw werd gezet om haar ticket voor haar te betalen. “Ik merkte met het lesgeven al dat de deelnemers heel enthousiast waren en dat ik eigenlijk met allemaal een hele fijne klik had, maar toen ik vast kwam te zitten hebben zij de actie ‘Hennie go home’ opgezet met zijn allen, dat is wel echt heel bijzonder”, vertelt de amazone. “Ik heb het dan ook echt wel mede aan hun te danken dat ik 1 april weer in Nederland kon zijn.”

Nooit eerder gevlogen

Het uitstapje naar Australië, dat mede tot stand kwam door contacten van Sybren Minkema, die zelf ook al eens in Australië was geweest voor clinics, betekende voor Roffel dat ze voor het eerst ging vliegen. “Ik kwam op Schiphol en wist echt niet of ik nou links of rechts moest, maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Maar de terugweg was nog best heel eng, want ik moest op Jakarta zes uur wachten en de kans zat erin dat mijn vlucht ook geschrapt zou worden”, blikt Roffel terug. “Het is echt onwerkelijk allemaal en er werd ontzettend streng gecontroleerd overal, dus ik was wel heel blij dat ik daar nog een paar Nederlanders tegenkwam. Daar heb ik toch een beetje mee samen opgetrokken en dan heb je ook nog wat steun bij elkaar.”

Heel enthousiast

Hoewel de afloop van de reis niet volgens plan verliep was Roffel over haar Australië-avontuur voor wat betreft de clinics wel heel enthousiast. “Er is daar over de gehele linie nog veel winst te halen als men wat meer gaat focussen op de impuls en op het van achter naar voren rijden in plaats van alleen maar proberen met je hand voor elkaar te krijgen dat een paard rond is. Ik heb op drie plekken lesgegeven en had per locatie tien ruiters, maar je zag het bij allemaal”, vertelt Roffel. “Daar heb ik echt op gehamerd, maar wat me daarbij ook enorm opviel is hoe ze zich daarvoor hebben ingezet allemaal. De inzet was echt heel goed en je merkte dat ze ook echt hun best deden en ook merkten dat het goed was wat ze leerden. Het was in die zin echt een hele leuke ervaring.”

Nu weer ‘normaal’

Roffel werd op Schiphol opgehaald door haar vriend en verraste haar dochtertje van vier toen ze thuis uit de auto stapte. “We hadden het haar nog niet verteld, omdat we ook niet zeker wisten of het wel zou lukken, maar ze was dolblij dat ik er weer was. Mijn zoon van dertien was ook heel blij, maar dat is natuurlijk een jongen en die uit zich net even wat anders”, lacht Roffel, die na een nachtje in haar eigen bed blij is dat alles weer ‘normaal’ is. “Ik voel me goed, in Australië ben ik ook niet met veel mensen in aanraking geweest en onderweg ben ik iedere keer uitvoerig gecheckt, maar ik blijf nu wel even twee weken bij anderen weg. Mijn paarden thuis kan ik nu gewoon rustig weer doen en ik rijd ook twee paarden bij Sybren en Jolanda (Schreuder, red.), maar daar rijd ik ook alleen en heb ik mijn eigen spullen bij me.”

Bron: Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook