Febe van Zwambagt: 'Voor de kür dacht ik 'Doe nou ff normaal' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Febe van Zwambagt: ‘Voor de kür dacht ik ‘Doe nou ff normaal’

Febe van Zwambagt heeft een topdebuut gemaakt op het EK voor de U25 in Hongarije twee weken geleden. Ze leverde met haar eerste proef met Edson (v. Winningmood), die ruim 71,6% opleverde, een belangrijke bijdrage aan het winnen van het teamgoud en eindigde individueel ook nog twee keer in de top tien. De kers op de taart was de 75,570% die ze kreeg in de afsluitende kür met de elfjarige vos, die in Hongarije pas zijn eerste internationale wedstrijd ooit liep.

Wennen

“Het plan was om begin dit voorjaar ons U25-debuut te maken, maar precies toen dat gepland stond werd alles afgelast vanwege de corona”, vertelt Febe, die daardoor pas voor de eerste keer U25 kon rijden toen de selecties voor het jeugd-EK werden gehouden. “Het was best even wennen om om dit niveau te rijden, aan de Lichte Tour was ik natuurlijk helemaal gewend, maar gelijk op onze eerste wedstrijd hadden we al ruim boven de zeventig procent, dus dat ging al echt heel goed.”

Zenuwachtig

De goede resultaten van de selectiewedstrijden leverden Febe een teamplek met Edson op en een reserveplek met Fyeo (v. United). “Het was zo gaaf dat ik mee mocht gelijk al de eerste keer bij de U25, maar vanwege de onervarenheid op dit niveau was ik best zenuwachtig”, blikt de amazone terug. “Ik had daardoor ook in de twee eerste proeven een dikke fout en dat was wel jammer. De eerste dag maakte ik een fout in de eners en de tweede dag in de tweeërs, dat was mijn fout en dat was super zonde.”

‘Doe nou ff normaal’

“Voor mij was de kür wel echt het hoogtepunt van de wedstrijd. Ik zei tegen mezelf van tevoren ‘Doe nou ff normaal en ga rijden zoals je altijd rijdt’ en toen ging het ook echt goed”, vertelt de amazone trots. “Het was de kür van Alex (van Silfhout, red.) dus die kende ik wel, alleen ik had met Edson nog niet eerder de kür gereden. Ik ben wel echt heel erg blij dat we het EK met zo’n goede proef en zo’n fijn gevoel af hebben kunnen sluiten.”

Leerlingen

Na afloop van haar eigen EK reisde Febe nog niet direct terug naar Nederland, maar plakte ze er nog een weekje aan vast om haar twee leerlingen, Jill Bogers en Jill Kempes, die deel uitmaakten van de pony-selectie, te begeleiden. “Ik vond het zo gaaf dat er twee van ‘mijn’ meiden mee waren naar het EK dat ik heel graag wilde blijven om het eens vanuit een ander perspectief mee te maken”, aldus Febe. “Maar ik moet zeggen dat ik liever zelf rijd. Ik voelde en zag hun zenuwen en dan had ik echt met ze te doen. Iedereen moet daar doorheen natuurlijk en ze hebben het gewoon hartstikke goed gedaan, maar ik denk dat ik beter om kan gaan met mijn eigen zenuwen dan dat ik het zie bij die meiden.”

Op tijd weer terug

Febe was net op tijd weer weg uit Hongarije en hoefde daardoor ook niet in quarantaine bij thuiskomst, Dat komt goed uit, want het volgende kampioenschap staat al bijna voor de deur. “Nu ga ik me voorbereiden op het NK met Fyeo”, aldus de amazone. “Edson krijgt nu eerst een beetje vakantie, die heeft zo veel gedaan de laatste tijd, nu is het de beurt aan Fyeo om mee te gaan naar het NK.”

Bron: Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook