Even voorstellen... Henk Jan Vroom • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Even voorstellen… Henk Jan Vroom

Foto: Ellen Pitlo

Graag stellen we onze blogger Henk Jan Vroom aan jullie voor! Henk Jan (1969) is dressuurinstructeur en runt samen met zijn echtgenote Angelique Vroom een stal in Dalfsen.

“Toen ik afgestudeerd was aan Nijenrode en iedereen van mij verwachtte dat ik mijn hoofdstel aan de wilgen zou hangen en een “fatsoenlijke baan” zou gaan zoeken verraste ik mijn omgeving door mij aan te melden als Lehrling Bereiter bij de in Duitsland gevestigde Grand Prix ruiter Rick Klaassen. Daar heb ik het paardenvak geleerd op de ouderwetse manier, door vegen, mesten en poetsen en …heel veel uren op het paard te zitten. Tot ik letterlijk de blaren op mijn kont had. We maakten lange dagen, werkten zes dagen per week en gingen iedere drie weken een weekend naar huis. Die tijd heeft voor mij de basis gelegd voor mijn rijden, tot de dag van vandaag.”

“Uiteindelijk ben ik tóch op het goede pad terecht gekomen en heb ik paardrijden als hobby naast mijn werk uitgeoefend. Samen met mijn echtgenote Angelique Vroom hebben wij het geluk gehad om na ruim tien jaar bij Klaassen, te mogen trainen bij toptrainers als Jean Bemelmans en sinds enkele jaren bij de Finse wedstrijdruiter Henri Ruoste.”

Henk Jan en Angelique. Foto: Ellen Pitlo

“Vanuit onze stal in Dalfsen voeren wij ons paardenbedrijf, dat zich richt op instructie en training van eigen wedstrijdpaarden en paarden voor klanten.”

“In 2019 kreeg ik het verzoek om als instructeur te gaan werken bij de Chinese Heilan Equestrian Club. Ik heb daar met veel plezier les gegeven aan de Chinese ruiters van Heilan en kennis gemaakt met de Chinese cultuur.”

“Vanuit mijn klassieke Duitse achtergrond kijk ik soms met verwondering naar de moderne rijderij, gedomineerd door jongelui met veel blingbling. Dat staat in schril contrast met onze helden van weleer, Klimke, Boldt, Schultheis…namen die de meesten nu niet meer kennen. Toch is er veel onveranderd. De paarden zijn moderner, maar de principes zijn hetzelfde gebleven. In mijn blog wil ik tegenwicht bieden aan de hypes en ruimte geven aan de kernwaarden van het rijden: lichtheid en ongedwongenheid.”

Henk Jan Vroom

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook