Hét magazine voor de ambiteuze dressuurruiter.
Foto: Jessica Pijlman

Editie 2 – 2018

Lees hier de editorial van hoofdredacteur Bettine van Harselaar

Clubgevoel

Bladerend door oude fotoboeken is er één vaste waarde die steeds terugkeert: pony’s en paarden. Op de wedstrijdfoto’s zie ik niet alleen mezelf en mijn pony, maar ook de rest van de ponyclub. Want zo ging dat. ‘s Ochtends vroeg ging je op pad naar de wedstrijd, want je moest springen (al vond ik dat stiekem wel eng en heeft mijn springcarrière bijzonder kort geduurd) én dressuren. En op de grotere wedstrijden was er vaak ook nog een prijsuitreiking te paard of een parade aan het einde van de dag. Je was de hele dag druk met je pony, je proeven, maar ook met het aanmoedigen van je clubgenootjes en andere gezelligheid.

Hoe anders gaat het nu! Het liefst rijden we een wedstrijdje op het zand, willen we na afloop binnen tien minuten ons protocol meenemen om vervolgens zo snel mogelijk weer naar huis te gaan. Wachten op de prijsuitreiking wordt bijna als vervelend ervaren. Zuchtend dat het allemaal zo lang duurt, blijven we (meestal) toch wel even hangen. De gezelligheid is vaak ver te zoeken en we richten ons veel meer op onze individuele prestatie.

Een aantal weken geleden kwam ineens het ouderwetse clubgevoel weer naar boven, toen ik ergens moest jureren. Het was een grote dressuurwedstrijd met veel publiek, de hele manege en vereniging was opgetrommeld om te komen helpen, iedereen moedigde elkaar aan en klapte het hardst voor hun eigen clubgenoten. Tijdens de prijsuitreiking te paard kregen alle winnaars (getooid met mooie deken) applaus en zat iedereen apetrots te paard. Wat was het lang geleden dat ik dat had meegemaakt, maar wat was het een prachtige avond! Iedereen had het naar zijn zin en zal zich deze wedstrijd waarschijnlijk nog lang heugen. En op zo’n moment besef je jezelf wel dat het eigenlijk jammer is dat het ouderwetse clubgevoel zo verloren is gegaan.

Bettine van Harselaar, hoofdredacteur

 

PS1: Volg jij ons al op Instagram? Volg ons via @dressuurmagazine voor kijkjes achter de schermen, de mooiste dressuurfoto’s, video’s en beelden vanaf evenementen! Volg mij en mijn paarden nu ook via @bettine_vh!

PS2: Met Dressuur willen we ook steeds meer één grote, gezellige club worden! Als abonnee krijg je niet alleen ons blad, maar mag je ook gratis naar onze twee clinics komen en krijg je 1+1 kaart gratis voor evenementen als het NK dressuur en het WK jonge dressuurpaarden! Komen jullie ook? Onze abonnees krijgen bij deze editie van Dressuur ook nog onze NK special, met daarin het programma van het NK Dressuur en wat leuke interviews!

Ontvang jij de Dressuur al thuis?

Ontvang Dressuur Magazine bij je thuis op de mat, sluit hier een abonnement af.