Yvonne: 'Ik wil geen aantrekkelijke dressuur zien' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Yvonne: ‘Ik wil geen aantrekkelijke dressuur zien’

Yvonne Hooge
Yvonne Hooge
Regelmatig laait de discussie op over hoe de paardensport in het algemeen en die saaie dressuur in het bijzonder aantrekkelijker gemaakt kan worden voor het bredere publiek. Onder het publiek vallen dan naast de dressuurliefhebber ook de sportkijker, meegesleurde echtgenoot en ongeduldige kinderen. Hier mijn optie: stop met het toegankelijk willen maken van de sport voor de gemiddelde mens.

Ik wil eerst graag een uitstapje maken naar een andere sport. Wees niet bang, het duurt niet lang. Mijn voorstel is om voetbalwedstrijden in ieder geval te verkorten naar slechts de eerste helft, want wie wil er nu negentig minuten naar dezelfde sport kijken? Als die eerste hindernis uit de weg geruimd is, mag de buitenspelregel worden afgeschaft, want die wordt door velen niet begrepen. Als bovenstaande zou gebeuren, weet ik zeker dat er onmiddellijk protest zou komen, want zo maak je toch het voetbal kapot?

Toch werd er binnen de dressuur onlangs geëxperimenteerd met een verkorte Grand Prix-proef, die onder andere moest leiden tot meer media-aandacht. Er kwam redelijk veel kritiek op, omdat hierdoor essentiële onderdelen zouden verdwijnen en het voor ruiter en paard extra druk zou opleveren. Geheel terechte kritiek in mijn ogen. Bovendien: wek je de aandacht van niet-liefhebbers van de sport door het te verkorten? Volgens mij wordt hier een vreemd verband gezien.

Hoe het dan wel moet? Wat mij betreft mag het terug naar dressuurproeven die op het eerste gezicht slaapverwekkend saai zijn. Voor mij en hopelijk alle andere dressuurliefhebbers staat de sport voor harmonie, correctheid en eenvoud. Als ik een twee-eenheid door de baan zie gaan, bijna zonder zichtbare hulpen, alsof het zo gemakkelijk is om wissels om de pas of een pirouette vloeiend te rijden…Dát is wanneer ik vol bewondering toekijk en hoop dat de proef nog uren zal duren.

In plaats daarvan gaat nu spektakel voor harmonie. Er worden paarden met veel druk de ring doorgestuurd, die soms lijken te exploderen bij een uitgestrekte draf, maar in de piaffe stilvallen. Te vaak zijn er storingen, verzet, miscommunicaties en gevechten te zien. Hierdoor zal niet alleen de leek, maar zelfs de dressuurliefhebber verder zappen en duurt een proef altijd te lang, ook al zou het om een minuut gaan.

Als ik dan één verandering mag aanbrengen, laat het een naamswijziging zijn: rijkunst, in plaats van dressuur. Kunst is dan misschien niet populair bij het brede publiek, maar echte liefhebbers kunnen zich er helemaal in verliezen en er urenlang van genieten.

Yvonne Hooge

3 reacties op “Yvonne: ‘Ik wil geen aantrekkelijke dressuur zien’

  • Lucia

    Sterke blog. Kan me er helemaal bij aansluiten.

  • eddy crul

    Moedig geschreven.U heeft een juiste kijk op de feiten. U vergeet nog wel de slechte houding en karikaturale zit van vele ruiters en amazones, maar uw artikel geeft mooi de achterliggende reden weer waarom er zoveel dressuurliefhebbers afhaken en vinnige kritiek geven op wat men in de ring te zien krijgt. En ik heb het hier ook over de zogenaamde top dressuur combinaties.Uitgezonderd de zeldzame uitzonderingen. vr gr EC

  • Myrande

    Ik ben het er helemaal mee eens. Ik kijk met liefde en plezier minuten (uren) lang naar een combinatie die souplesse, harmonie en plezier uitstralen. Dat zien we nog maar weinig in de top. Of kunst de juiste benaming is, weet ik niet. Is het Kunst om samenwerking in harmonie te laten zien? Volgens mij is het geduld en heel heel veel oefenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook