Yvonne: 'Het gemak van onwetendheid' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Yvonne: ‘Het gemak van onwetendheid’

Yvonne Hooge

Onlangs was ik met een vriendin op de manege waar haar paard gestald staat. We bleven even hangen bij de beginnersles, waar drie meisjes achter elkaar aan hobbelden op trouwe pony’s. Ze hadden een grote glimlach op hun gezicht, niet bezig met het niet zelfstandig kunnen sturen of de moeite met het lichtrijden. Ze waren slechts aan het genieten en daar was ik best jaloers op.

Wat als ik niets zou weten over paarden, alleen dat ik ze mooi en intrigerend zou vinden? Dan zou ik weer kippenvel kunnen krijgen van een kür op muziek van een droompaard, ik zou niet fronsen bij de aanblik van prachtige stallen waar paarden de hele dag in staan. Het leek me kijkend naar die schattige combinaties voor even fantastisch. Hoe heerlijk zou het zijn om slechts te genieten en geen vragen te stellen? Toch ben ik blij met het beetje wat ik weet en ervaren heb, omdat het me iedere dag een beter paardenmens maakt.

Laten we ervan uit gaan dat we slechts een fractie weten en dat we daarop onze keuzes baseren. Dat is toch de grootste drijfveer zijn om meer en meer te leren over welzijn, rijkunst en paarden in het algemeen? Het is gemakkelijk om je ogen te sluiten voor het onbekende, omdat het ver bij je vandaan ligt of omdat het niet prettig is om te ervaren dat je eigenlijk nog helemaal niet zo goed kunt rijden of je paard slechter huisvest dan je dacht. Het is het makkelijkst om dan te zeggen dat het prima gaat, dat je paard nu eenmaal gevoelig is en daarom in verzet gaat of dat hij de trailer niet op wil omdat hij bij de vorige eigenaar een trauma heeft opgelopen. Het is makkelijker om naar een ander te wijzen, de oorzaak buiten jezelf te leggen of simpelweg weg te kijken.

Daarom probeer ik mijn oogkleppen af te zetten, we zijn ten slotte niet aan het mennen ;-). Wat ik de afgelopen jaren heb gemerkt, is dat vooral het oncomfortabele opzoeken helpt om te leren. Dus uitproberen, fouten maken, toegeven dat het niet lukt en opnieuw proberen. Zoek hierin vooral naar nieuwe ervaringen. Doe eens mee aan een clinic of training buiten je discipline of ga in gesprek met iemand met wie je het helemaal niet eens bent. Durf wat je kent in twijfel te trekken en het eens helemaal anders te doen. Zeggen dat je het wel weet is de grootste vorm van onwetendheid. Dus daarom de volgende oproep: wil je in de reacties jouw grootste inzicht of belangrijkste kennis delen?

Yvonne Hooge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook