Yvonne: 'Happy athlete' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Yvonne: ‘Happy athlete’

Yvonne Hooge

Een soepel lijf, de juiste spieren kunnen aanspannen en weer ontspannen. Voldoende beweging, genoeg rust en goede voeding. Eens per zoveel tijd naar de fysiotherapeut of osteopaat. Een grote kans dat je bij bovenstaande omschrijving aan je paard denkt, maar ik wil het eens hebben over de andere helft van de combinatie: de ruiter. In onze goede zorgen voor het paard vergeten we dat wij ook een belangrijk deel zijn om succes te behalen.

Zelf heb ik regelmatig nek- en schouderklachten en mijn fysiotherapeut vroeg me of ik ook sportte. Ik vertelde dat ik paardreed en kreeg het antwoord “ik wil niet zeggen dat het geen sport is, maar je komt nooit tot je maximale bewegingscapaciteit”. En inderdaad, ik zit nooit met mijn armen in de lucht op het paard…Grote bewegingen zijn natuurlijk juist wat we niet willen in het paardrijden. Ondanks dat ik het hier mee eens was, liet ik de opmerking voor wat het was. Heel eerlijk? Paardrijden is de enige sport die ik met plezier uitoefen. Pogingen tot hardlopen, zwemmen of thuis sporten vergingen al snel.

Totdat ik laatst aan het rijden was, en hoorde dat ik mijn ellebogen van mijn lichaam stak. Ik bracht ze naar mijn zij en voelde mijn schouders spannen. Hoe ik het ook probeerde, het lukte me niet te ontspannen. Het voelde oneerlijk tegenover de andere helft van mijn team: het paard.  Ik vraag soepelheid en kracht, terwijl ik het zelf niet voldoende in me heb. En zoals ik weet uit de paardensport heeft het opbouwen daarvan tijd nodig. Dus kun je me inmiddels regelmatig voorbij zien wandelen en zijn zelfs de skeelers onder het stof vandaan gekomen.

We doen onszelf én onze paarden tekort door alleen maar te focussen op wat hij nodig heeft om in een zo goed mogelijke conditie te zijn. Dus laten we vooral eens kijken naar wat wij nodig hebben om soepel en sterk te zijn. Om me heen hoor ik vaak dat geld voor extraatjes aan bijvoorbeeld een supplement, frontriemen of dekjes wordt uitgegeven. En ook al hebben wij dat niet nodig, misschien is het goed toch eens die hardloopschoenen of het sportmatje te kopen in plaats van het zoveelste dekje.

Ten slotte nog een leuk weetje: paardrijden en zwemmen zijn de enige sporten waarbij je alle spieren uit je lichaam gebruikt, dus laten we naast onze andere activiteiten vooral heel veel blijven rijden! Wat doe jij verder om fit te worden of te blijven?

Yvonne Hooge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook