Yvonne: 'Dé oplossing' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Yvonne: ‘Dé oplossing’

Yvonne Hooge
Yvonne Hooge
Binnenkort zal ik jullie aanspreken met ‘ridders’ in plaats van ‘ruiters’. Dat komt omdat het niet lang zal duren voordat we opnieuw in een harnas te paard gaan. Hoe ik daar bij kom? Onlangs zag ik een innovatie voorbijkomen om je hakken laag te houden tijdens het rijden. Het ging om een laars die trilde zodra je hak boven je tenen uitkwam, zodat je constant herinnerd werd dat je je hakken laag moest houden. Handig toch?

Wat mij betreft niet. Ik vind het een typische vorm van symptoombestrijding. Als het niet lukt om in balans op je paard te zitten, gaat een seintje om je hakken laag te houden echt niet helpen om de houding te verbeteren. Volgens mij zorgt het eerder voor een verkrampte houding om het signaal te vermijden. Daarbij komt nog dat het eerdere “hakken laag!”, wat iedereen vast wel eens  (of meer dan eens…) heeft gehoord van een ijverige instructeur in het verleden inmiddels achterhaald is. Bij een juiste houding zijn de voeten horizontaal of de hak iets lager dan de tenen. Juist het uitdrukken van de hakken zorgt ervoor dat je strak gaat zitten en de beweging niet meer kunt opvangen in je enkels.

De laarzen met de speciale techniek zijn absoluut niet de eerste trucjes voor aan het lichaam van de ruiter. Denk eens aan een band om de schouders te corrigeren waardoor de ruiter rechtop zal zitten of de rijbroeken met extra veel grip om als het ware in het zadel vast te plakken. Wordt de volgende stap een zadel en rijbroek met klittenband?

Over zadels gesproken… Steeds meer ruiters kiezen voor een zadel met een diepe zit en flinke kniewrongen, omdat dit meer stabiliteit en een gevoel van veiligheid en vertrouwen geeft. Door het gebruik van deze zadels wordt het plaatje misschien mooier, maar de onbalans van de ruiter wordt hiermee niet opgelost. Juist de moeite om koste wat het kost in het zadel te blijven plakken zorgt voor een gespannen, geforceerde houding.

Investeren in een instructeur die niet voor de kortste weg, maar voor het gewenste resultaat gaat levert het meest op. Ook al zal een instructeur misschien ook eens vergelijkbaar werken als zo’n laars met een uitspraak als “kijk voor je” iedere keer dat jij je knappe paard weer aan het bewonderen bent. Of hij of zij zet je mentaal vast door “doe alsof je aan een touwtje aan je cap iets omhoog getrokken wordt” te vertellen, zodat jij recht en trots op je paard zit. Die uitspraken zullen hoe dan ook bijdragen aan de bewustwording en onderdeel zijn van het geheel, niet slechts van dat stukje van je lichaam.

Alle hulpmiddelen leiden af van het daadwerkelijke doel: een correcte houding en zit om het paard in staat te stellen zichzelf goed te kunnen dragen. Dit samenspel komt niet voort vanuit hulpmiddelen, maar vanuit de juiste ontspanning en aanspanning van het lichaam, zowel van ruiter als paard. Om dit te behalen is er maar één manier en dat is door altijd keihard te blijven werken aan een onafhankelijke zit.

Yvonne Hooge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook