Yvonne: 'Niet alleen jureren kun je leren' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Yvonne: ‘Niet alleen jureren kun je leren’

Yvonne Hooge

 

Yvonne Hooge

“Bij die jury rijd ik niet, daar krijg ik altijd veel te lage punten.” Vol verbazing volgde ik een discussie waaruit bleek dat sommige ruiters zich bewust uitschreven bij een wedstrijd als ze zagen dat bepaalde juryleden beoordeelden, omdat ze daar toch geen winstpunt reden. Uitleg hadden ze nooit gevraagd aan de jury, maar het was ze al wel duidelijk: diegene zat fout.

 

Met veel interesse las ik het eerste deel uit de tiendelige serie “Jureren kun je leren”, waarin wordt besproken waar juryleden op letten en hoe de jury denkt. Natuurlijk valt hiervan veel te leren en helpt het waarschijnlijk veel ruiters om meer begrip te krijgen voor de opmerkingen op het protocol.

Jammer vind ik dat de theorie en praktijk soms mijlenver uit elkaar liggen. In de theorie wordt gesproken over het belonen van correcte aanleuning, in de praktijk lijken veel spectaculair bewegende paarden met een strakke rug en hals met de winstpunten naar huis te gaan. Het zorgt voor frustratie bij ruiters die hun paard correct voorstellen en te horen krijgen dat het “te braaf” was. In mijn ogen valt er voor vele juryleden flink winst te behalen. Johan Hamminga benadrukte dit onlangs nog: “Juryleden bepalen hoe ruiters hun paard voorstellen.”

Aan de andere kant: als winstpunten rijden belangrijker wordt dan je paard soepeler en sterker maken, ga je in mijn ogen het doel voorbij van de dressuur; of dit nu in de ring is of daarbuiten. Het correct opleiden van het paard zou altijd op nummer één moeten staan. De gevraagde oefeningen binnen de klasse zijn geen trucjes; geen doelen. Het zijn middelen om het paard verder en verder op te leiden. En dan vliegen de winstpunten je plots om de oren.

Yvonne Hooge

Eén reactie op “Yvonne: ‘Niet alleen jureren kun je leren’

  • eddy crul

    Inderdaad zeer goed geschreven, maar wat U (Yvonne) voor ogen hebt zal niet meer verwezenlijkt worden met de op zijn eindlopende oudere generatie en waarschijnlijk ook niet met de huidige genenatie. En zeer belangrijk,eerst zal het jurycorps eens goed moeten gebriefd worden (en onderhanden genomen worden) dat er moet gejureerd worden volgens het reglement en niet volgens het persoonlijk gevoel en gedacht.En dat er absoluut neutraal moet worden gejureerd. De oudere generatie heeft de dressuur zodanig erg verkl..t (met medewerking van het jurysysteem) dat er heel wat werk nodig is omdat allemaal recht te zetten. vr gr ec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook