Henk Jan: 'Wil ie het niet of kán ie het niet?' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Henk Jan: ‘Wil ie het niet of kán ie het niet?’

Ellen Pitlo

Hoe vaak maak je niet mee dat je jouw paard een nieuwe oefening wil laten uitvoeren, maar dat jouw paard daar heel anders over denkt. Hij doet van alles, maar niet hetgeen jij zou willen. En dan komt de belangrijke vraag: wil hij het niet of kán hij het niet?
 
Op dat laatste wil ik graag wat dieper ingaan. Er zijn natuurlijk talrijke mogelijke oorzaken die het paard verhinderen om de door jou gevraagde oefening uit te voeren. Ten eerste kan je jezelf afvragen of je paard lichamelijk in staat is om die oefening te doen. Is je paard sterk en lenig genoeg. Is je paard vrij van gebreken. Maar ook niet onbelangrijk: begrijpt je paard wel wat jij verwacht. Het is niet mogelijk om al deze vragen met zekerheid te beantwoorden, maar je kunt wel je best doen om deze hindernissen zoveel mogelijk uit te sluiten.

Maar dan komt het moment dat je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vaststelt dat je paard jouw verzoek wel kan uitvoeren, het ook begrijpt, maar simpelweg geen zin heeft om het uit te voeren. Wát zeg je? “met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid”? Hoe kom je daar nou bij!? Je kan immers niet weten wat het paard voelt en begrijpt en om dan maar tot dwang over te gaan is wel erg kort door de bocht. Tóch zie je het vaak, paarden die er flink van langs krijgen in de veronderstelling “wie niet luisteren wil moet maar voelen”. Ook- misschien wel zélfs- op het wedstrijdterrein. Ik word daar niet blij van.

Zelf word ik ook wel eens geconfronteerd met dit dilemma. Een meisje dat ik les geef had moeite met het uitvoeren van relatief simpele oefeningen. Als ze haar paardje met rust liet ging het allemaal wel, maar zodra ze iets wilde doorvragen gingen alle seinen op rood en deed de merrie geen stap meer. Sterker nog: ze begon gevaarlijk te bokken. Ik vond dat niet verantwoord en vroeg haar van het paard af te gaan zodat ik haar aan de longe kon nemen om te zien wat er nou eigenlijk aan de hand was. Na aanvankelijk stevig verzet bleek ze toch “gewoon” aan de longe te kunnen lopen, maar bij het minste verviel ze weer in haar protestgedrag. Wat moet je dan doen? Je kunt ervoor kiezen om het verzet te breken, maar zo zit ik er niet in. En het is maar helemaal de vraag of dat het gewenste resultaat gaat opleveren. Ook wilde ik de eigenaresse niet in een gevaarlijke situatie brengen. Ik heb uiteindelijk geadviseerd om de confrontatie niet aan te gaan en haar eisen bij te stellen of een lief baasje te zoeken die andere verwachtingen van haar paard heeft. Zo hebben wij zelf ook een aantal paarden gehad die bij ons niet op het juiste adres waren. Ik herinner me Rubanels, een imposante bruine ruin, die het gouden draadje voor de dressuur miste, maar als menpaard zeer getalenteerd en helemaal in zijn element te zijn en Fiabolo (de naam zegt het al) die bij ons niet- maar als springpaard wél in zijn element was.

Als je deze vraag doortrekt kan je ook de vraag stellen in hoeverre wij mensen aan paarden onze wil mogen opleggen. Dat is een discussie waar ik zelf geen eenduidig antwoord op heb. Ik ben best bereid om mij als leider op te stellen, mits dat uiteindelijk leidt tot een prettige samenwerking waar zowel het paard als de ruiter plezier uit halen. Maar als je dat leiderschap moet bevechten dan haak ik af. Het is mijn ervaring dat sommige paarden simpelweg geen plezier hebben en ook nooit zullen gaan krijgen in bepaalde opgaven. Dan moet je als mens je verantwoordelijkheid nemen en een toekomst voor jouw paard kiezen die wel bij hem of haar past. Ook al betekent dat dat jouw investering in rook op gaat. Geldelijke belangen mogen nooit boven de belangen gaan van het dier. En geloof me, die houding heeft mij al veel geld gekost, maar ik kan mezelf nog steeds in de spiegel aankijken.

Henk Jan Vroom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook