Henk Jan: 'Angst is geen slechte raadgever' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Henk Jan: ‘Angst is geen slechte raadgever’

Foto: www.arnd.nl

“Angst is een slechte raadgever” luidt het gezegde. Een gezegde waar ik het helemaal niet mee eens ben. Angst is een goede raadgever! Maar al te vaak zie je mensen op een paard in gevaarlijke situaties die maar net goed gaan- of soms helaas slecht aflopen. Een gevaarlijke val van een bokkend paard of door een weigering op het laatste moment loopt vaak goed af, maar als het mis gaat kan het ernstige gevolgen hebben waar je je leven lang last van kan blijven hebben. Dat is een te hoge prijs!

Ellen Pitlo
Henk Jan Vroom

Het zijn meestal niet de meest ervaren ruiters die in dat soort situaties terecht komen, maar eerder de ruiters die zich tegen beter weten in door omstanders hebben laten verleiden om hun terechte angst opzij te zetten en toch maar op dat paard te gaan zitten dat ze eigenlijk niet vertrouwen. “Kom op, laat zien dat je niet bang bent” klinkt het bemoedigend van de zijlijn. Waarop de ruiter zich met knikkende knieën op het paard zet.

En als ze dan hardhandig op de grond geslingerd worden en je zou denken dat ze, blij dat ze het er ongeschonden hebben afgebracht, die fout niet nogmaals maken- zitten ze alweer hoog in het zadel waarna alles zich weer herhaalt. Mijn advies is om je gevoel serieus te nemen en niet die hoge prijs te willen betalen voor als het mis gaat. “Better safe than sorry” lijkt me een beter uitgangspunt.

Maar je hebt niet altijd de keuze om simpelweg nee te zeggen. Je hebt een eigen paard. Je lieveling. En kostbaar bovendien. En je voelt angst. Wat nu? Het zou een verkeerde keuze zijn om al je moed bij elkaar te schrapen en je angst te overwinnen om tóch maar op dat paard te gaan zitten en met aangeknepen billen te wachten op wat komen gaat. Paarden zijn sensitieve wezens die jouw angst heel goed kunnen waarnemen. En als jij angstig bent zal daar wel een reden voor zijn, dus je paard wordt extra alert. Bij het minste ritseltje verstijft je paard en onwillekeurig span je jezelf aan en breng je de cirkel-van-angst op gang.

Het ontkennen van je angst is een slechte strategie. En een instructeur die brult “Ontspán je!!” heeft het niet helemaal begrepen. Die spanning is een feit en onderdrukken ervan lost niets op. Beter is het om onder ogen te zien dat je het spannend of zelfs eng vindt om op je paard te gaan zitten. Denk eens na of je de oorzaak van de spanning kunt achterhalen. Ligt de oorzaak in het verleden? Hebben jullie samen een nare ervaring meegemaakt of ben je van een ander paard gevallen? Als dat het geval is en je neemt die angst mee naar de huidige situatie, dan kan je er aan werken.

Het kan een idee zijn om iemand te vragen om jou aan de longe te nemen, zodat je je aandacht kunt richten op de onbewuste spierspanning in je lichaam en te voelen waar die spanning zit. Veel mensen houden onbewust hun buikspieren aangespannen. Door ademhalingsoefeningen kan je die spanning weghalen. Je paard merkt dat jij ontspant en zal zelf ook minder alert worden, waardoor je de cirkel doorbreekt en je weer vertrouwen wint. Wat ook kan helpen is om deze oefeningen een keer uit te voeren op een paard dat je volledig vertrouwt. Jouw herwonnen vertrouwen neem je dan mee op je eigen paard. Of je laat een andere ervaren ruiter op jouw paard rijden, die de rust terugbrengt. Neem in alle gevallen de tijd en leg de lat niet te hoog. Als de angst uit je systeem gaat verdwijnen merk je dat je hele rijden beter wordt. Je krijgt een mooiere houding, betere aanleuning en de oefeningen lijken minder moeite te kosten. Uiteindelijk krijg je ook weer plezier in het rijden, en daar gaat het toch om?

Henk Jan Vroom

Henk Jan Vroom (1962) is dressuurinstructeur en runt samen met zijn echtgenote Angelique Vroom een stal in Dalfsen. Ze richten zich op instructie en training van eigen wedstrijdpaarden en paarden voor klanten. Hier stelt Henk Jan zich wat uitgebreider aan jullie voor!

Eén reactie op “Henk Jan: ‘Angst is geen slechte raadgever’

  • Esmée Grünwald

    Hoi Henk jan ik heb je artikel gelezen mooi stuk. Nu heb ik een vraagje altijd paarden gehad nooit angstig. Heb sinds 5 jaar een Pre nooit iets verkeerds gedaan. Volledig vertrouwen. In januari op een nieuwe stal gekomen voelde zijn stress maar ging met rust op hem rijden . Zo maar vanuit stap ging hij stijgeren net zolang dat ik viel. Daarna er weer opstapt en alles weer oke. Een maand later toch verhuisd naar een andere stal omdat zijn onrust bleef. Op de nieuwe stal sinds begin februari weer super rustig, vertrouwen compleet hersteld.. Tot 14 dagen geleden ,cavalletis gelopen hij werd wat heet moest eigenlijk lachen hierom. Naast de arena begonnen andere te bokken spelen etc . En weer vanuit stap begon hij de bokken , stijgeren net zolang dat ik er aflag . Gevolg gebroken schouder en kom. Er rijd nu iemand 1 a 2 keer per week op hem . Maar ben zo bang dat het mis gaat en hoe ga ik dit aan pakken? Er was zo veel vertrouwen. Ps zadel oke en zijn lijf ook. Verder is hij alijd rustig , tevreden..Hoop dat je me helpen kan.
    Groetjes Esmée

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook