Zenuwen de baas • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Een beetje zenuwachtig zijn als je een wedstrijd gaat rijden overkomt de meeste ruiters wel eens. Het is ook best logisch dat je je een beetje anders voelt als je jezelf laat beoordelen door iemand die je niet kent en die zijn mening gaat geven over jou en je paard in de ring.

Je best doen

Het mooie van een beetje zenuwachtig zijn is dat het je een beetje meer op scherp zet en dat je misschien wel net iets beter je best gaat doen ervan. Maar als de zenuwen je juist in de weg zitten, dan is dat natuurlijk juist niet fijn. Een goede voorbereiding kan dan veel helpen.

Routine

Voor zowel jou zelf als je paard is het fijn om een routine te hebben in het rijden, zodat je weet wat er komt. De routine biedt houvast in het loswerken en als je eenmaal fijn aan de gang bent dan verdwijnen de zenuwen vaak ook naar de achtergrond.

Planning

Verder is het goed om van te voren te weten hoe lang je nodig hebt om je paard fijn los te werken voor je proef. Dat is niet exact in te plannen natuurlijk, maar als je weet dat je minimaal een half uur en maximaal drie kwartier nodig hebt, dan kun je zorgen dat je op tijd in de losrijbaan aanwezig bent.

Lekker rijden

De allerbelangrijkste gedachte, die je in je hoofd moet houden is dat je gewoon lekker wilt rijden. Plezier maken met je paard, zorgen dat hij fijn los is en je best doen om hetzelfde van hem te vragen als je thuis doet. Dan kan hij van je op aan en is wedstrijd rijden eigenlijk helemaal niet meer zo spannend.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.