Weten hoe het eruit moet zien helpt • Dressuur Magazine
Berichten
Foto: Quillemette Kraaikamp

Wanneer je als ruiter nieuwe dingen leert met je paard en je weet waar je naar streeft, omdat je weet hoe het eruit zou moeten zien, dan helpt je dat in het leerproces. Daarom is het ook heel goed om te kijken naar andere ruiters als die les hebben of in een clinic mee rijden.

Het verschil

Bij het kijken naar anderen en het horen van de aanwijzingen, kun je vaak heel goed zien hoeveel verschil het maakt als een ruiter bijvoorbeeld iets meer toestaat met zijn hand of net even iets meer been geeft op een bepaald moment. Het ontwikkelen van je oog daarin is ook belangrijk voor je eigen ruitercarrière. Weten hoe het eruit ziet is dan wel niet hetzelfde als voelen, maar snappen wat er moet gebeuren en dan met hulp van je instructeur leren hoe dat moet voelen helpt de puzzelstukjes op zijn plaats krijgen.

Moeilijk genoeg

Ook als je dan zover bent dat je weet hoe het eruit moet zien, dan is dat stukje leren voelen al moeilijk genoeg. De eerste paar keer kun je denken dat je het nooit zo goed gaat kunnen als de ruiter waar je net naar hebt zitten kijken, maar na een aantal keer als het kwartje valt en je steeds een paar momenten hebt waarop het wel lukt, dan wordt het steeds leuker.

Waardering

Tegen de tijd dat je oog hebt ontwikkeld om te kunnen zien hoe het zou moeten zijn en gevoel hebt ontwikkeld om het ook te kunnen uitvoeren, dan herken je vaak ook het werk dat een ruiter heeft moeten doen om iets te bereiken. Bovendien ga je steeds meer waarderen hoe ver jij en je paard zelf al zijn gekomen.

Twee stappen naar voren

Je krijgt succes niet op een presenteerblaadje aangereikt en het is een kwestie van hard werken en doorzetten om iets te bereiken met je paard. Soms ga je twee stappen naar voren en ook weer een terug, soms sta je een hele tijd stil voor je gevoel en soms – heel soms- lijkt alles even helemaal vanzelf te gaan. En heb je dat laatste gevoel eenmaal gehad, dan wil je dat altijd weer opnieuw bereiken, dat maakt het rijden zo uitdagend.

Meer begrip

Wanneer je beter leert kijken en beter leert rijden dan weet je wat ervoor nodig is om succes te hebben en krijg je ook meer begrip en waardering voor andere ruiters. Je leert ook je eigen sterke en zwakke punten kennen en kunt daardoor vaak ook makkelijker realistische doelen stellen en zorgen dat je genoeg uitdaging hebt in het rijden. Fouten kunnen worden gemaakt en daarvan kun je leren. Een kleine verandering kan heel veel invloed hebben op je paard en hoe beter je leert kijken en rijden hoe meer je gaat beseffen dat je paard eigenlijk de beste gids is in dit leerproces.

Bron: Horselistening

 

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.