Wees één met jezelf om één te kunnen worden met je paard • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het één zijn met je paard is eigenlijk iets dat iedere ruiter wel nastreeft. Zo op elkaar ingespeeld zijn dat je elkaar precies aanvoelt en dat je met hele kleine hulpen kunt communiceren, dat is een mooi doel. Om één te kunnen worden met je paard, moet je wel een paar dingen kunnen als ruiter en een daarvan is dat je ‘in het moment’ moet kunnen zijn.

Eén met jezelf

Jezelf zo kunnen ontspannen dat je echt ‘in het moment’ kunt zijn is dus belangrijk, maar ook één zijn met jezelf is een vereiste om één te kunnen worden met je paard. Dat staat eigenlijk los van alle fysieke vaardigheden die je moet beheersen om je paard goed te kunnen rijden, het heeft vooral te maken met je mentale instelling en je vermogen om kalmte en rust te kunnen voelen

Er zijn

Voordat je één wordt met je paard in het rijden kun je hier ook aan werken als je nog helemaal niet in het zadel zit. Gewoon samenzijn en daarbij in staat zijn om goed te blijven ademen en je mentaal helemaal op je paard te richten draagt al bij aan een nauwere band.

Werk aan de hand

Bezig zijn met je paard, met hem wandelen of hem longeren en daarbij met je aandacht volledig bij je paard zijn en tegelijk zijn volle aandacht proberen op te eisen, is de fundering voor het echt één kunnen worden met je paard.

Blijheid en plezier

Wanneer je bezig bent met je paard, ongeacht of je hem rijdt of dat je hem aan de hand werkt en je bent daarbij afgeleid of je hebt op een of andere manier een agressieve ondertoon in je actie, dan bereik je het niet om één met hem te worden. Ben je daarentegen blij en heb je plezier in wat je met je paard doet en kun je je bovendien helemaal op hem focussen, dan heb je de eerste stap naar meer één zijn al genomen

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.