Wees de stem van je paard • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Niemand kent je paard beter dan jijzelf en niemand houdt meer van je paard dan jijzelf. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen bezig bent met zijn training, maar dat je ook voor hem opkomt. Zo vertelt Grand Prix-amazone en trainer Jane Savoie op Dressagetoday.

Een trainer of instructeur kent je paard namelijk meestal minder goed en in het enthousiasme van het moment zou je daardoor wel eens net iets meer kunnen doen, dan dat je paard eigenlijk kan of nodig heeft op dat moment.

Voorbeeld

“Ik wil graag een verhaal vertellen”, steekt Savoie van wal. “Jaren geleden deed ik met mijn paard mee aan een clinic en de clinic-gever kende mij en mijn paard niet goed. Mijn doel in die clinic was om een goede leerling te zijn en alles zo goed mogelijk te doen. Dat was mijn prioriteit. Ondanks dat ik vond dat ik snel aan de gang moest heb ik wel alles gedaan wat werd opgedragen. “

Moe

“Mijn paard voelde op een gegeven moment, al vrij snel, heel moe aan”, vervolgt Savoie. “Maar toen ik dat tegen de trainer vertelde, verzekerde hij me dat we nog niet lang bezig waren en dat mijn paard het prima aankon allemaal en dus werkten we nog zo’n twintig minuten door.”

Spierbevangen

De volgende dag bleek Savoie’s paard spierbevangen te zijn en hoewel de mate waarin meeviel, was dat voor haar een groot keerpunt: “Ik zei toen tegen mezelf: ‘Nooit meer zal ik het welzijn van mijn paard in iemands handen leggen, hij is mijn paard en ik moet zijn stem zijn’.”

Belang

“In mijn poging om een goede leerling te zijn, deed ik wat de trainer me zei opdroeg in plaats van de stem van mijn paard te zijn. Ik had dapper genoeg moeten zijn om te zeggen: ‘Nee, het is genoeg voor vandaag. Morgen is een andere dag’.”

Verantwoordelijkheid

Als ruiter heb je de verantwoordelijkheid om te zorgen dat het welzijn van je paard voorop staat. Je bent de stem van je paard, hij kan niet voor zichzelf opkomen. Dus let op wat je van hem vraagt, bouw dat logisch en verantwoord op en laat je bij twijfel leiden door wat je paard je vertelt.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.