Waarom met zijn tweeën beter is dan alleen • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Men zegt wel eens dat het met zijn tweeën beter is dan alleen en dat is een uitspraak die ook van toepassing is op het trainen van een paard. Niet persé om ook allebei te rijden, maar met zijn tweeën zijn voor de training heeft best wel een aantal voordelen. Horselistening zette er een paar op een rijtje.

Rust

Is het je wel eens overkomen dat je fijn aan het trainen bent en ineens is een bepaalde hoek van de baan eng, zonder dat daar iets gebeurd is. Natuurlijk doe je dan je best om dit rijkunstig op te lossen, maar het helpt vaak ook als een vertrouwd persoon voor jou en je paard even in die hoek gaat staan. Zo kan hij jou en je paard als het nodig is even wat moed in praten, maar hij kan je ook net overhalen om een stapje verder te gaan dan je van plan was.

Extra zetje

Iemand op de grond kan jou en je paard ook net dat extra zetje geven als je bijvoorbeeld wilt verruimen of een vlottere overgang wilt rijden. Natuurlijk moet je paard op jouw hulpen reageren, maar een extra klik vanaf de grond op het juiste moment kan soms net dat beetje extra betekenen, waarbij ook gezegd moet worden dat een extra beloning in de zin van bijvoorbeeld ‘braaf’ roepen door iemand van de grond ook voor meer vertrouwen kan zorgen.

Feedback

Een van de lastige dingen met rijden is dat je niet kunt zien hoe het eruit ziet als je aan het rijden bent. Soms heb je een heel fijn gevoel, maar lukt een oefening eigenlijk maar half en een andere keer voelt het moeizaam, maar loopt je paard hartstikke goed. Het is dan heel fijn om iemand op de grond te hebben die direct feedback kan geven. Dan kun je ook op het juiste moment meer vragen of juist nageven.

Teamwork

Wanneer twee mensen hetzelfde doel voor ogen hebben voor de training van een paard en ze zijn beiden enthousiast, dan is het extra motiverend om samen aan de slag te gaan. Teamwork is op veel vlakken zinvol, maar als het goed gebeurt tijdens de training van je paard, heeft je paard er ook veel profijt van. En dat is uiteindelijk het allerbelangrijkst.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.