Waar dressuur al niet goed voor is • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Hoewel een hoop ruiters bij dressuur denken aan wedstrijden, is er ook veel te winnen bij dressuurrijden gewoon voor jezelf thuis. Juist omdat het niet alleen maar gaat over een beetje stappen, draven en galopperen, maar nog veel meer voordelen heeft voor ieder paard en iedere ruiter.

Horselistening zette een aantal punten op een rijtje waarom niet alleen wedstrijdruiters dressuur zouden moeten rijden met hun paard, maar dat het voor iedere combinatie goed is.

De weg

Wanneer je je paard opleidt netjes vanuit de basis, dan bouw je stapsgewijs aan zijn opleiding en leer je hem steeds iets nieuws als hij daar aan toe is. Wanneer je daarvoor het Skala der Ausbildung volgt, dan volgen de stappen elkaar logisch op. De oefeningen, die in de dressuurproeven worden gevraagd zijn ook niet alleen maar oefeningen, die je moet leren, maar zijn stappen in de opleiding van je paard.

Een swingende rug

Met goede dressuurtraining kun je je paard los en fijn leren gaan, waarbij hij zijn rug loslaat. Wanneer je zorgt dat hij soepel wordt van het werk en steeds een beetje sterker, dan gaat hij steeds meer swingen in zijn rug en kan hij ook nog eens  ruimer gaan bewegen.

Ruiterhouding en zit

Je kunt als ruiter ‘mooi’ gaan zitten zijn, maar om je paard mooi te laten zijn, moet je zorgen dat je niet alleen netjes zit, maar ook onafhankelijk bent in je zit en effectief in het rijden. Hoe mooi je ook kunt zitten, als je je paard alleen maar een beetje in één houding kunt houden, dan gaat dat ten koste van de beweging en de lossigheid, hoe getalenteerd het paard ook is. Het rijden van dressuur is dus niet alleen goed voor je paard, maar ook voor jezelf.

Krachtige motor

Je kunt geen dressuur rijden zonder dat je de achterhand van je paard sterker maakt. Met overgangen, oefeningen en figuren werk je steeds opnieuw aan het sterker maken van de achterhand van je paard. En hoe krachtiger de motor, hoe lichtvoetiger en eleganter je paard.

Magisch

En als dan alles zo af en toe even op zijn plek valt in het rijden, dan is er dat magische gevoel als alles lukt. Dat is waar dressuurruiters het allemaal voor doen, het gevoel van ‘één zijn met je paard’, van samen dansen en bijna elkaars gedachten kunnen lezen. Al duurt het vaak maar kort, het is iets waar je elke keer opnieuw weer naar toe wilt werken.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.