Voorwaarts naar contact • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Je paard van achteren naar voren door zijn lijf naar je hand toe rijden is een van de dingen, die je je paard als eerste leert. Maar soms wil een paard niet echt naar je hand toelopen en dan wordt het wel wat lastiger om met een mooi contact te kunnen rijden.

Bang

Zoiets kan komen omdat een paard bang is geworden van de ruiterhand, maar het kan ook zijn dat zijn harnachement niet goed past. Wanneer je hebt uitgesloten dat het wordt veroorzaakt door lichamelijke problemen van je paard en slecht passen van je spullen, kun je het probleem vaak rijtechnisch goed oplossen en Andrew Hoy gaf op Horse and Rider een paar tips.

Basis

Om te beginnen raadt Hoy aan om altijd aan de basis te blijven werken en je paard steeds voorwaarts te rijden voor je been en zit. “Train altijd correct en je rijdt altijd correct”, vertelt Hoy. “Een paard moet voorwaarts gaan voor het been, terugkomen en naar links en naar rechts gaan als je dat vraagt. Wil een paard dan onder het contact uitkomen dan is dat vrijwel altijd omdat hij iets vervelends heeft meegemaakt, waardoor hij zichzelf beschermt door zich te weren tegen het contact. Het is dan de taak van de ruiter om het paard te leren dat dat niet hoeft.”

Top tips

Dit zijn Hoy’s top tips voor een beter contact:

  • Je eerste focus ligt op het rijden van je been naar je hand, waarbij je energie opwekt van achteren en deze opvangt met je hand. Op die manier help je je paard om van achteren naar voren naar het contact toe te bewegen.
  • Geef geen harde of groffe hulpen met je hand en houd je handen stil en draag ze voor je uit.
  • Wees elastisch in je ellebogen, zet ze niet vast.
  • Zorg dat je je paard bezig houdt. Verander vaak van hand waarbij je verschillende lijnen gebruikt en gebruik oefeningen om je paard nageeflijk en soepel te maken waarbij je hem steeds naar je hand toe blijft rijden.
  • Blijf opletten op het tempo en streef naar een constant ritme in de beweging. Voorwaarts in een constant ritme is een van de sleutels naar een goed contact.
  • Rijd door spanning heen. Als je paard zijn hoofd omhoog gooit in een overgang, probeer dan begrenzend te zijn in je hand, zonder dat je trekt en verdeel de overgang in een paar stapjes. Houd in ieder geval je been eraan, zodat je steeds je paard voorwaarts naar je hand houdt.
  • Let op dat je je paard voldoende stappauzes geeft. Een moe paard leert niet.
  • Vergeet niet dat je een relatie wilt opbouwen met je paard en dat dat tijd kost. Zeker als je iets moet overwinnen wat eerder niet goed is gegaan met je paard.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.