Voorwaarden om een goede ruiter te worden • Dressuur Magazine
Artikelen
Christoph Hess Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Om een goede ruiter te kunnen worden moet je zorgen dat je aan een aantal voorwaarden voldoet. Talent is mooi meegenomen, maar alleen talent is meestal echt niet genoeg. Internationaal jurylid Christoph Hess vertelde op Dressagetoday dat je om een goede ruiter te worden kieskeurig en precies moet zijn, oog voor detail moet hebben en een leven lang gemotiveerd moet zijn om jezelf te blijven verbeteren.

De Rocky Mountains

“Het duurt jaren om op Prix St. Georges-niveau te komen, maar daar vandaan naar de Grand Prix lijkt wel op het oversteken van de Rocky Mountains – met je blote voeten en in de winter!”, zo stelt Hess. “Als je naar een topruiter of -trainer kijkt, kun je veel leren met je ogen. Bekijk en bespreek de kunst van de dressuurtraining met deze mensen. Je kunt leren wat belangrijk is van het lezen van boeken van grootheden in de dressuur, maar je kunt nog meer leren door ernaar te kijken.”

Controle over jezelf

“Voordat je kunt gaan werken aan de controle die je hebt over je paard, zul je eerst moeten gaan werken aan de controle over jezelf”, aldus Hess, die daarbij gelijk meldt dat 99% van de problemen met een paard veroorzaakt worden door de ruiter. “Een ruiter moet kunnen zeggen ‘Ik maakte de fout, mijn paard deed niets verkeerd’.”

‘Ongeveer is niet goed genoeg’

In zijn verhaal gaat Hess verder over het fatsoenlijk dressuurrijden. “Op basis van wat ik in de loop der jaren heb gezien, heb ik regels ontwikkeld waaraan ruiters moeten voldoen om fatsoenlijk dressuur te kunnen rijden. Over oefeningen heb ik het nog niet, want daarmee kun je te snel een stap in de verkeerde richting zetten”, vertelt Hess. “Te veel ruiters houden halt bij X en de rest is een ramp. Dan moeten er even snel dingen verzonnen worden om het op te lossen, maar dat is een verkeerd idee. In plaats daarvan moeten we naar de oorzaak van het probleem kijken. Daarom heb ik een lijst ontwikkeld met bepaalde dingen die op de juiste manier gedaan moeten worden om goed dressuur te rijden. Deze dingen moet je goed doen, ongeveer goed is niet goed genoeg. Bovenaan die lijst staan de balans en de zit van de ruiter.”

Balans en zit

“Om een goede ruiter te kunnen zijn moet je absoluut goed gebalanceerd in het zadel kunnen zitten, rechtop en soepel”, benadrukt Hess. “Mensen die zelf niet in balans zijn, hebben een negatief effect op hun paard en zulke ruiters hebben geen gelukkige paarden. Elke ruiter moet fatsoenlijk midden in het zadel kunnen zitten en dit kun je oefenen. Paarden hebben er echt voordeel van als hun ruiter onafhankelijk kan zitten zonder onbedoelde druk op de teugels en zonder steun te nemen aan de teugels.” Op die manier kun je ook je teugels gewoon verpakken of een keer in één hand nemen om bijvoorbeeld je paard eens wat uitbundiger te belonen.

Eindigt nooit

Het werken aan de verbetering van je houding en zit eindigt nooit. “Misschien dat je op een dag het gevoel hebt dat het met een bepaald paard hartstikke goed gaat, maar met een ander paard of de volgende dag is er weer iets net anders en moet je er opnieuw aan blijven werken.”

Variatie

Om zo goed mogelijk te zitten, moet je in je training en lessen ook tijd maken om specifiek aan je houding en balans te werken. Verder raadt Hess dressuurruiters aan om niet alleen in de rijbaan dressuur te rijden. “Rijd buiten dressuur in het bos of op heuvels als die er zijn. Rijd regelmatig met korte beugels in een springzadel en maak af en toe een sprongetje. Probeer paarden te rijden met grote gangen, maar stap ook op een paard met minder grote bewegingen. Rij met en zonder beugels in je dressuurzadel”, somt de Duitse trainer op. “Aan hoe meer situaties je gewend bent, hoe beter je balans wordt. Als je altijd in dezelfde houding met dezelfde beugellengte rijdt met je dressuurzadel, dan word je een stijve soldaat.”

Meer balans = meer flexibel

Hoe beter je in balans bent, hoe flexibeler je kunt zijn in je zit. En hoe flexibeler je kunt zitten, hoe beter je je paard kunt volgen in zijn beweging en hem iets kunt vertellen. Longe-lessen zijn niet alleen voor beginners, ze zijn goed voor iedere ruiter om aan zijn zit te werken. Mensen denken vaak dat ze vooral de grote lijnen moeten beheersen om iets te bereiken, maar met rijden gaat het juist om de kleine dingen, de details.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.