Voeg een beetje elasticiteit toe • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het ene paard heeft van nature meer elasticiteit in de beweging dan het andere paard, maar gelukkig is er met de juiste training ook nog wel iets te verbeteren als je paard niet zo heel elastisch is. Jurylid en dressuurtrainer Sandy Hotz krijgt de vraag hoe je dit kunt verbeteren vaker en legde op Dressagetoday uit wat je kunt doen.

Spanning

Wanneer je paard wat gespannen is, dan zit dat de elasticiteit vaak in de weg. Het is natuurlijk belangrijk om te weten dat die spanning niet veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een blessure of slecht passend harnachement, maar als dat niet het geval is, dan kun je het proberen rijkunstig op te lossen.

Te snel

Paarden die te snel gaan zijn vaak niet elastisch. Je wilt als ruiter zeker wel dat je paard voorwaarts is, maar snel is iets anders dan voorwaarts. Wanneer je het gevoel hebt dat je paard niet voorwaarts genoeg is en je gaat daarom steeds een stukje sneller rijden, dan wordt je paard daar vaak juist stijver van in de beweging. Let dus goed op dat je je paard leert voor je been gaan en houd daarbij duidelijk de controle over het tempo.

Stug

Ook een paard dat stug is en niet fijn over zijn rug beweegt is niet elastisch. Zelfs wanneer hij zijn hoofd aardig in de juiste houding heeft is het toch niet goed als hij niet vanuit achter naar voren naar je hand toe loopt.

Voltes

In vrijwel alle gevallen helpt het om veel voltes te rijden met je paard. Varieer met grote voltes, voltes tien meter, slangenvoltes en S’en en let daarbij goed op dat je paard buigt om je binnenbeen en naar je buitenhand toeloopt. Elke keer dat je hem op zo’n volte even iets extra naar je buitenteugel kunt laten reiken met zijn mond heb je een pasje extra zijn rug erbij.

Overgangen

Met overgangen tussen en binnen de gangen zorg je ook dat je paard beter door zijn lijf gaat lopen. Bovendien helpen overgangen ook om je paard meer op zijn achterbeen te krijgen en alerter op de hulpen te zijn. Doordat je hem gymnastiseert én ook bezig houdt met voltes en overgangen rijd je vaak ook al een stukje spanning weg.

Stretchen en pauze

Bouw regelmatig korte stappauzes in in het werk, zodat je paard even kan ontspannen. En laat hem daarnaast ook reglematig even de teugels uit je hand kauwen in draf en galop, daar wordt hij vaak ook gelijk een stuk losser van.

Voorwaarts-zijwaarts

Als hij dan voldoende is opgewarmd zijn voorwaarts-zijwaartse oefeningen ook heel goed om je paard elastischer te maken. Je paard wordt er buigzamer van, gaat zijn achterbeen er beter onder zetten en laat de energie nog beter van achter naar voor door zijn lijf vloeien. Daarmee vergroot je vaak ook de elasticiteit in zijn beweging.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.