Denk aan je zit voor beter ruggebruik • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: www.arnd.nl

Gisteren kon je al lezen dat bouw, niet goed voorwaarts gaan en onvoldoende aan de hulpen gaan een reden kunnen zijn voor een paard om met een holle rug te bewegen. Vandaag gaat het verder over de invloed van de houding en de zit van de ruiter en over het belang van een goede balans.

Focus op de voorkant

Een veel gemaakte fout bij het rijden is dat ruiters te veel de focus op de voorkant van hun paard leggen. Dat komt vaak omdat je de voorkant kunt zien met je ogen en omdat mensen nu eenmaal geneigd zijn dingen met hun handen op te lossen. Het vervelende met rijden is alleen dat juist de handhulpen een paard vaak blokkeren. Wanneer je probeert met je handen alles te regelen, dan laat je de kans om de energie van achter naar voren door zijn lijf te rijden liggen en verstoor je de balans van je paard, waardoor hij juist zijn rug vast gaat houden. Wanneer je dan gaat letten op het achterbeen van je paard en op het soepel maken van je paard door middel van voorwaarts-zijwaartse oefeningen waarbij je hem vanuit je beenhulpen naar je hand toe rijdt, dan krijg je hem veel beter over zijn rug.

Houding en zit

Het klinkt heel logisch als je zegt dat je als ruiter netjes rechtop en in balans moet kunnen zitten en dat hij zijn paard goed moet kunnen volgen in de beweging, maar vaak is daar ook nog wel wat te verbeteren als een paard zijn rug stijf of hol houdt. Alleen ‘mooi’ zitten is niet voldoende, je moet als ruiter los zijn in je zit om met de beweging mee te kunnen gaan zonder je paard te storen en daarvoor moet je sterk genoeg zijn om je balans te kunnen bewaren. Voor iedere ruiter is het goed om altijd aan een goede houding en zit te werken, maar als je paard met een holle rug beweegt dan kan het zin hebben daar extra aandacht aan te besteden.

Management

Dit waren een paar redenen waarom paarden met een holle rug kunnen gaan, er zijn zeker nog meer oorzaken hiervoor te vinden. Rijden met goed passend harnachement, op goede ondergrond en met een goed opgebouwd trainingsschema is uiteraard erg belangrijk voor het algehele welzijn van een paard. Wanneer je paard zich stijf houdt of zijn rug hol houdt en je kunt niet vinden waardoor dat komt, dan kun je het beste een deskundige raadplegen om uit te sluiten dat het een lichamelijke of andere oorzaak heeft.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.