Verbeter je scores met een paar tips • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het doel van het rijden van wedstrijden is om te laten zien hoe jij en je paard ervoor staan in de training, waarbij de proef wordt beoordeeld door een objectieve buitenstaander.

Wanneer je je scores wilt verbeteren, moet je natuurlijk als eerste zorgen dat je jezelf en je paard in de training ook verbetert, maar er zijn daarnaast nog een paar dingen, die je kunt doen. Howtodressage zette een paar tips op een rijtje.

Presentatie

Je kunt om te beginnen zorgen dat jij en je paard eruit zien om door een ringetje te halen. Een jury krijgt de eerste indruk van jou en je paard al voordat je de ring binnenrijdt. Als jullie er slordig of slonzig uitzien, kan dat de suggestie wekken dat je niet goed bent voorbereid. Natuurlijk mag dat geen punten kosten, behalve in de proeven waar de verzorging van het geheel nog meetelt voor een punt, maar als jij en je paard er piekfijn uitzien, dan geeft dat juist de indruk dat je niets aan het toeval overlaat.

Middellijn

Ook de middellijn is zo’n moment waarop je indruk kunt maken. Iedereen, die dat oefent kan goed afwenden en een rechte middellijn rijden. Het is het eerste onderdeel van de proef en er zit in ieder geval een jurylid eerste rang om te zien hoe recht en constant je van A naar C rijdt.

Diagonalen

Het rijden van diagonalen is ook iets dat je netjes kunt doen als je het voldoende oefent en het maakt ook nog eens een goede indruk als je deze goed begint en goed afwerkt. Rijd rechte lijnen op de diagonaal, kijk heel goed waar je heen rijdt en zorg dat je daar ook aankomt. Worden er verruimingen gevraagd, zorg dan dat je die maximaal laat zien op het midden van de diagonaal. Als je de hoek uit al vertrekt, heb je grote kans dat je paard al helemaal uit elkaar loopt voordat hij goed en wel verruimt en als je pas aan het eind van de diagonaal verruimt, dan kom je in de hoek niet meer mooi uit.

Precies

Rijd oefeningen en figuren heel precies. Bereid ze voor en werk ze af, dat kan heel goed een verschil maken in het cijfer dat je krijgt. Dat geldt ook voor de hoeken. Rijd de hoeken goed door en gebruik stukjes waar niets gevraagd wordt om te zorgen dat je je paard nageeflijk en voorwaarts houdt.

Uit je hoofd

Zorg dat je, ook al hoef je je proef niet uit je hoofd te rijden, dat je je proef van binnen en van buiten kent. Wanneer je je proef kent, weet je waar je op moet letten, waar je je paard even op moet voorbereiden in de proef en bovendien weet je dan ook je sterke en minder sterke punten. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg dat je dat ruim van te voren gaat doen.

Bron: Howtodressage

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.