Verbeter de draf met halve voltes en schouderbinnenwaarts • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Met goede training maak je je paard sterker en soepeler. Daarvan wordt hij niet alleen mooier, met het verbeteren van zijn fysieke vermogen kun je vaak ook zijn beweging verbeteren.

De draf

Internationaal dressuuramazone Sarah Mills merkte dat een oefening, die ze graag gebruikt om jonge paarden schouderbinnenwaarts te leren gaan ook veel positieve invloed had op de kwaliteit van de draf en daarom gaf ze een paar tips op Horse and Hound.

Slingerdeslang

Wanneer Mills haar jonge paarden schouderbinnenwaarts leert gaan, dan rijdt ze het liefst een heleboel halve voltes tien meter aan elkaar afgewisseld met stukjes schoudervoor. Met het slingerdeslang door de baan gaan, laat ze haar paarden bij voorkeur niet te veel buigen, maar besteedt ze vooral aandacht aan het onderzetten van het binnenachterbeen.

Oefening

Begin linksom in draf op de hoefslag en rijd dan bij F een S. Let op dat je op de middellijn echt een of twee passen recht bent voordat je de tweede boog inzet. Ga daarna over in schoudervoor of schouderbinnenwaarts zodra je bij K de hoefslag op rijdt.

Rijd schouderbinnenwaarts door langs de hoefslag tot de volgende letter, de V in een 20x60m-baan en de E in een 20x40m-baan en rijd dan weer een S. Let ook hier weer goed op dat je paard midden tussen de twee halve voltes echt even recht is en ga dan op de andere lange zijde weer verder op de hoefslag in schoudervoor tot de volgende letter en vraag bij iedere letter op de lange zijde hetzelfde.

Tempo en ritme

“Streef ernaar dat je paard in hetzelfde tempo en in hetzelfde ritme door blijft gaan of hij nu rechtuit gaat, een halve volte loopt of schouderbinnenwaarts gaat”, raadt Mills aan. “Wanneer je eerst zorgt dat je dat goed voor elkaar hebt en dan pas om meer buiging gaat vragen, dan zul je merken dat je paard niet alleen makkelijker de oefening doet, maar dat hij ook nog eens beter is gaan draven.”

Overgangen

Je kunt de oefening lang achter elkaar doorrijden, maar rijd tussendoor ook af en toe even rechtuit op de lange zijde en wissel ook af door zo nu en dan even een stuk groter te gaan draven of galopperen. Daarmee houd je je paard alert en voorkom je dat je te veel vraagt.

Klik hier voor een afbeelding

Bron: H&H

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.