Twee tips voor meer 'bergop' • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Jessica Pijlman

Hoe verder je komt met je paard hoe meer hij ‘bergop’ moet gaan lopen. De oefeningen, die in de dressuurproeven gevraagd worden, zijn zo opgebouwd dat je paard steeds een stukje meer moet gaan verzamelen en steeds een beetje meer opgericht wordt aan de voorkant.

Wat is ‘bergop’?

Horse and Hound vroeg Grand Prix-amazone Kate Cowell om een paar tips om je paard meer bergop te laten bewegen en zij begon met het thema verzameling. “Het begin van verzameling is waar de ruiter de balans van het paard kan beïnvloeden, waardoor hij meer gewicht gaat dragen met zijn achterhand en daardoor aan de voorkant lichter wordt en meer ‘bergopwaarts’ gaat.”

Jonge paarden

Jonge paarden dragen aanvankelijk het gewicht van de ruiter voornamelijk op hun schouders. Door de training en de spierontwikkeling in de loop van de tijd, leert een paard zijn achterhand steeds beter gebruiken. In dit proces gaat een paard ook steeds beter door zijn lijf bewegen en kan hij zichzelf en zijn ruiter steeds beter dragen.

Oefeningen

Cowell heeft twee favoriete oefeningen om een paard te leren meer te verzamelen en fijner door zijn lijf te leren gaan en dat zijn halve ophoudingen en voorwaarts-zijwaarts werken met een paard.

Halve ophoudingen

Veel overgangen en veel bijna overgangen rijden heeft een gunstig effect op het leren verzamelen van een paard. Met een jong paard ben je tevreden als hij een nette overgang terug maakt, waarbij je hem netjes rond hebt, maar hoe beter je paard leert reageren op halve ophoudingen, hoe meer hij op het achterbeen komt.

Voorwaarts-zijwaarts

Met voorwaarts-zijwaartse oefeningen maak je het achterbeen van je paard ook sterker en daarbij helpt het om je paard soepel te houden. Denk aan oefeningen als schoudervoor of schouderbinnenwaarts, travers en appuyeren. Hoe verder je paard komt hoe mooier hij van deze oefeningen op het achterbeen gaat lopen en hoe meer hij kan oprichten.

Balans

Het is altijd belangrijk, maar hoe beter een paard kan verzamelen, hoe sneller hij uit zijn balans kan raken, dus moet je als ruiter zorgen dat je zelf goed in balans kunt zitten en ook je paard goed kunt volgen. Wanneer je als ruiter in balans bent, kun je de hulpen ook zo geven dat ze optimaal doorkomen en daarmee je paard steeds meer verzamelen en dan komt het bergop gaan als vanzelf.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.