Twee oefeningen om je paard fijner naar je hand te krijgen • Dressuur Magazine
Berichten
Foto: Jessica Pijlman | www.madebyjessy.com

In de training van je dressuurpaard wil je hem leren van achter naar voren naar je hand te lopen en daarmee een mooie verbinding te krijgen van zijn achterbeen door zijn lijf naar je hand. Die verbinding krijg je als je hem correct rijdt, maar daarvoor moet je wel contact hebben aan de voorkant, als je teugels doorhangen dan kun je de energie niet in je paard houden en komt er geen mooie verbinding tot stand.

Sommige paarden ontwijken het contact dat je met je hand maakt met de mond en gaan achter de teugel lopen of worden juist sterk. Om met deze paarden toch contact met je hand te kunnen maken gaf dressuuramazone Amy Woodhead twee oefeningen op Your Horse. Daarbij gaat Woodhead er wel van uit dat je paard gezond is en dat zijn spullen allemaal goed passend zijn.

Contact

Contact kan worden omschreven als een zachte, stabiele verbinding tussen je handen en de mond van je paard, waarbij hij vol vertrouwen voor je hulpen naar voren beweegt richting die hand. Je hebt dit contact nodig om je paard van achteren naar voren te rijden en hem nageeflijk en los te houden. Het mag niet worden geforceerd door te trekken, maar moet vanuit een voorwaarts paard ontstaan.

Onduidelijk

Paarden kunnen op verschillende manieren het contact vermijden en het is verstandig om iemand op de grond te hebben, die met je mee kan kijken als je aan het rijden bent. Soms gaat een paard achter de teugel lopen, maar hij kan zich ook juist heel sterk maken naar boven of naar één kant. Vaak merk je dat hij zijn achterbenen minder ver naar voren zet als hij niet fijn naar je hand loopt en soms wordt hij ook stijver in zijn beweging.

Oefeningen

Er zijn volgens Woodhead twee oefeningen, die vrijwel altijd goed helpen om je paard meer naar die hand toe te kunnen rijden en één daarvan is het rijden van heel veel overgangen. Wanneer je de overgangen ook nog op een volte uitvoert, dan heb je het voordeel dat je je paard voor je binnenbeen naar je buiten teugel kunt rijden waarmee je hem nog eens extra gymnastiseert. Overgangen draf-galop-draf zijn ook goed, maar juist de overgangen stap-draf-stap, waarbij je veel aandacht besteedt aan de actieve stap en draf tussen de overgangen door, helpen vaak goed om je paard naar je hand te krijgen.

Slangenvoltes

De tweede oefening die kan helpen om een beter contact te kunnen maken is het rijden van slangenvoltes. Zo’n slangenvolte kan drie tot zeven bogen hebben – begin met drie of vier en bouw op.

In principe is een slangenvolte een reeks halve cirkels verbonden met rechte lijnen, daarom ben je steeds bezig met afwisselend buigen en stukjes rechtuit rijden. De kunst is om het tempo gelijk te houden en je paard steeds van je nieuwe binnenbeen naar je nieuwe buitenteugel te rijden. Draai af en toe tussendoor ook eens een volte 10 meter, zodat je het afwisselend houdt en je paard voldoende uitdaagt.

 

Bron: Yourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.