Travers en appuyeren • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Travers en appuyementen komen pas aan de orde in de proeven na het wijken en het schouderbinnenwaarts. In beide zijgangen zijn de schouders en het hoofd van het paard op de lijn die je rijdt en is de achterhand naar binnen gebracht.

Lastig

Volgens jurylid Janet Foy op Dressagetoday zijn deze twee oefeningen voor sommige ruiters een lastige opgave en daarom gaf ze een aantal tips. Ze legt uit wat een jury belangrijk vindt en geeft tips om de oefeningen op de juiste manier te rijden.

Doel

Een van de doelen van travers en appuyementen is om een paard soepeler te maken en losser in zijn schouders. Dan kan hij nog beter gaan bewegen en wordt zijn beweging expressiever. Het is wel belangrijk dat de ruiter niet overdrijft met hoe ver zijn paard zijn achterhand naar binnen moet zetten, want als je het overdrijft, dan wordt een paard daar nou juist weer niet losser van.

Jury-oogpunt

Foy legt uit wat voor een jury belangrijk is om te zien in de travers en het appuyement in de proef.

  • Een paard moet gewillig de oefening uitvoeren en hij moet makkelijk door blijven bewegen in de travers.
  • De hoek en de buiging moeten in de hele oefening constant zijn.
  • De houding van de ruiter moet zodanig stabiel zijn dat hij zijn paard de gelegenheid geeft om goed in travers te blijven gaan, hij moet niet klemmen of scheef wegzakken.
  • Bij het appuyement kijk je of de ruiter de oefening goed inzet en of het begint vanuit een schoudervoor positie. Wanneer de achterhand voor gaat, is een hoog punt van de baan.
  • Precies rijden is ook iets dat heel belangrijk is bij het appuyement. Begint het op het juiste punt en rijdt de ruiter echt tot het laatste stukje door.
  • Net als in de travers moet de ruiter ook zo zitten dat hij zijn paard niet stoort en optimaal laat doorbewegen onder zich. Balans en een goede houding zijn onmisbaar.
  • Net als in de travers is ook de gewilligheid waarmee een paard zich buigt en blijft bewegen belangrijk om goede punten te halen.

Oefenen

Wanneer je begint met travers rijden kun je dat volgens Foy het beste in stap doen. Laat hem wanneer je de hoek of de volte uitkomt met zijn voorhand netjes recht langs de hoefslag gaan en houdt zijn achterhand een paar stappen naar binnen. Zie het als een gymnastiekoefening, zoals wanneer je zelf voorover buigt om je tenen aan te raken. De eerste keer red je het mischien niet of net, maar elke dag gaat het iets makkelijker. Wissel tussendoor af met oefeningen als wijken en schoudervoor en laat je paard ook regelmatig even lekker met een lange teugel draven of galopperen tussendoor. Als het in stap makkelijker wordt kun je het ook in draf gaan doen.

Appuyeren

Probeer bij het appuyeren na het afwenden bij A of C eerst een pasje rechtuit te gaan, dan schoudervoor te vragen en daar vandaan het appuyement in te zetten. Dan is je paard in ieder geval in de goede beginpositie. Hoe beter hij het kan, hoe meer je kunt gaan afwisselen met hoe veel je hem opzij laat gaan, maar zorg dat de kwaliteit van de gang hier niet door achteruit gaat, dan is de hoek te scherp.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.