Tips voor een stillere beenligging • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Een van de dingen die je als ruiter graag wilt is dat je benen rustig om je paard kunnen blijven liggen als je aan het rijden bent. Het is niet alleen voor het mooie beeld, maar het is ook fijner als je je been stil hebt liggen op het moment dat je geen hulp wilt geven, zodat je je paard geen onbedoelde hulpen geeft.

Herkenbaar?

Als je benen niet stil liggen dan ben je vaak ook sneller je beugels kwijt en dat is storend in het rijden. Maar het kan ook zijn dat je het lastig vindt om je been op de juiste plaats te gebruiken en om je hulpen te timen. Reden voor Horselistening om een paar tips te geven.

Ontspannen zit

Probeer om te beginnen goed te ontspannen in je zit en je benen. Vaak als je je benen optrekt of niet stil kan houden komt dat omdat je klemt met je bovenbenen of jezelf vasthoudt in je onderrug. Door in je zit en bovenbenen te ontspannen en jezelf los te laten in je rug kun je vaak al een stuk stiller gaan zitten. Het is niet de bedoeling dat je als een plumpudding in elkaar zakt dus een zekere aanspanning van je spieren heb je nodig om rechtop te kunnen blijven zitten, maar met een meer ontspannen zitvlak en bovenbenen kun je vaak al veel verbeteren.

Been lang

Het volgende dat je kunt doen is je been lang om je paard heen leggen door te zorgen dat je je knie naar voren laat wijzen. Haal je been even van je paard, beweeg je been een stukje naar achteren, draai je knie naar voren, leg je been tegen het zadel en schuif het naar voren terug in de juiste positie. Op die manier wijst je knie en daarmee ook gelijk je voet, naar voren. Als je dan je knie ook nog iets naar beneden drukt, maak je je been een beetje langer, waardoor je meer raakvlak met je bovenbenen met het zadel hebt. Het kan een beetje aanvoelen alsof je je been aan het stretchen bent, maar dat betekent dan ook dat je je spieren aan het oprekken bent.

Los in je enkel

Als je je been lang gemaakt hebt en ontspannen bent in je zit, dan voelt het waarschijnlijk of je beugel wat aan de korte kant is geworden. Dan kun je je hak een stukje uitdrukken, maar dat moet je niet met kracht doen. Wanneer je zorgt dat je enkel los is, dan kan je je hak net zo veel door laten veren als nodig is en tegelijk je been mooi stil laten liggen. Wanneer je je hak met kracht uitdrukt, dan span je juist weer spieren aan, waardoor je je been weer te veel gaat bewegen, dus dat is niet de bedoeling.

Neem tijd

Net als met bijna alles met rijden, moet je niet verwachten dat alles in een keer lukt. Probeer zodra je voelt dat je been te beweeglijk wordt eerst te ontspannen, dan je been lang te maken en daarbij los te blijven in je enkel. Oefen dit rustig eerst in stap voordat je het ook in draf en galop doet, maar ga wel steeds een stapje verder als je merkt dat het werkt.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.