Tien vragen aan Patrik Kittel (1) • Dressuur Magazine
Algemeen
Patrik Kittel reed met de nog jonge Well Done de la Roche (v. Fürstentraum) de proeven van zijn leven en scherpte zijn persoonlijke records met meerdere procenten aan. Foto: www.arnd.nl

Patrik Kittel behoort tot de wereldtop in de dressuursport, hij kwam niet alleen drie keer uit voor Zweden op de Olympische Spelen, hij kwam ook drie keer uit op de Wereldruiterspelen. De sympathieke ruiter runt samen met zijn Australische vrouw Lyndal Oatley, die ook aan twee Olympiade’s deelnam een trainingsstal in Duitsland.

Twintig vragen

In de rubriek ‘Twintig vragen’ van Noelle Floyd stond Kittel afgelopen week in het middelpunt. Deze keer kun je de eerste tien antwoorden lezen.

Wanneer werd je verliefd op de paarden?

Mijn eerste vriendinnetje had een paar pony’s en bij haar ben ik begonnen met rijden. Ik was meteen verkocht. Toen ik thuiskwam heb ik tegen mijn moeder gezegd dat ik naar de Olympische Spelen wilde, waarop zij zei ‘volg je hart’. En dat heb ik gedaan.

Welke kleur laarzen hebben je voorkeur?

Voor in de training heb ik meerdere kleuren laarzen, maar voor de wedstrijden wil ik alleen maar zwarte laarzen. En goed gepoetst.

Welke discipline zou je rijden behalve dressuur?

Ik heb van alles wel eens wat geprobeerd en heb zelfs een keer Western gereden op de Equitana. Ik zeg altijd je moet voor alles openstaan en plezier hebben in alle disciplines.

Wat is het meest beschamende dat je hebt gedaan?

Ik kan niet kiezen, er blijven steeds maar dingen bij komen. Mijn eerste dressuurpaard wilde niet springen en ik viel er bij iedere sprong af in een redelijk eenvoudig parcours. Elke keer stapte ik weer op, ook toen ik allang was uitgebeld. Ze kwamen me echt uit de ring sturen omdat er veel te veel uitloop kwam door mij en ik wilde niet opgeven. Ik geef nu eenmaal niet snel op.

En in een dressuurproef ben ik wel eens vier keer verkeerd gereden. Ik ben toen gediskwalificeerd, oeps. Maar ik geloof dat het maken van fouten leerzaam is, dus je gaat door en leert ervan.

Wat is het meest inspirerende wat je ooit is overkomen bij het rijden?

Er zijn zoveel dingen. Paarden inspireren me elke dag. Ik ben dol op het trainen van paarden en probeer een toekomst en partnerschap met dat paard te creëren. Voor mij was een groot hoogtepunt het behalen van een medaille in de Kür in Rotterdam in 2011, maar ik ben ook trots op het opleiden en trainen van meer dan 45 paarden voor de Grand Prix.

Wat is je favoriete #TwoHearts-moment?

Rondgalopperen met Scandic bij zijn afscheid in Falsterbo in het grote stadion – dat zal ik nooit vergeten. Het was echt geweldig om zijn Depeche Mode-kür te rijden voor een uitverkocht stadion met mensen die klapten. En daarna heb ik gehuild als een kleine jongen.

Wat is de hardste les, die je hebt geleerd?

Dat niet iedereen van je houdt. Ik weet dat dat misschien naïef klinkt. Toen ik begon te rijden dacht ik dat iedereen elkaar wilde helpen om te verbeteren, maar ik heb geleerd dat dat helaas niet het geval is. Je moet veel harder worden en het verandert je wel. Dankzij mijn familie en vrienden ben ik nog steeds dezelfde persoon die ik twintig jaar geleden was toen ik dit prachtige leven met paarden begon. Ik heb nooit een dag spijt gehad.

Wie is je mentor?

Mijn mentor is Kjell Enhager. Hij is een soort van levenscoach. Hij is gewoon een bijzonder persoon en hij brengt je veel goede gevoelens. En natuurlijk, mijn vrouw Lyndal, die altijd dingen zegt zoals ze zijn, maar op de vriendelijkste manier.

Welk paard uit het verleden zou je rijden als je de kans kreeg?

Dat zijn er veel. Ik denk dat dat Totilas zou worden, hij geeft me nog steeds kippenvel, maar ik kan je een lijstje geven met wel vijftig paarden. Elk paard dat het tot het hoogste niveau heeft geschopt is zo speciaal.

Als je een paard van nu kunt kiezen, dat niet van jou is

Dan zou ik graag Dorothee Schneiders Showtime rijden. Het ziet er altijd zo zacht uit bij die twee.

Volgende keer kun je de andere tien vragen en antwoorden lezen.

Bron: NoelleFloyd

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.