Sta soms even stil voor je in kleine stapjes verder gaat • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Eerder kon je al lezen over het belang van belonen in de opleiding en hoe je het beste omgaat met weerstand van je paard, maar ook als je paard iets niet begrijpt heeft Grand Prix-amazone Jessica Jo Tate nog een paar tips.

Sta even stil

Wanneer je in de training ergens tegen aan loopt wat je paard niet doet of waar hij een verkeerd antwoord geeft op je hulp, dan kun je soms geneigd zijn om een keer een extra tik te geven, zodat je paard weer even ‘mee wil werken’. Maar in plaats daarvan kun je je als ruiter beter afvragen waarom je paard niet het antwoord geeft wat jij wilt of waarom hij helemaal niet reageert. Wanneer je even stil staat bij wat er gebeurt, dan kun je vaak beter bedenken hoe het dan weer verder kan gaan.

Voorbeeld met halve ophoudingen

Tate legt uit hoe zij bijvoorbeeld de halve ophoudingen graag leert aan haar paarden. “Rijd langs de hoefslag in draf en maak bij iedere letter die je tegenkomt een volte van tien meter. Maak dan net voor het eind van de volte, als je paard richting de bakwand gaat een overgang terug en draaf weer aan. Rijd dan langs de hoefslag naar de volgende letter en doe hetzelfde. Wanneer je dat op beide handen een aantal keer gedaan hebt, dan zal je paard richting de hoefslag een overgang terug verwachten en steeds sneller terug komen en doordat je een kleine volte hebt gereden is hij wel actief. Wanneer je dan kiest om net te doen of je de overgang maakt, maar voordat hij stapt alweer verder draaft, dan heb je eigenlijk je halve ophouding te pakken. Vergeet dan ook telkens niet te belonen voor elk antwoord dat je krijgt.”

Creatief

Volgens Tate moet je als ruiter niet bang zijn om creatief te zijn in je training, zolang je in ieder geval maar wel consequent bent in je aanpak. Splits oefeningen op in een aantal kleine stapjes en oefen deze eerst afzonderlijk om aan het eind de puzzelstukjes aan elkaar te leggen.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.