Rijden met gevoel én kennis • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Gevoel is heel belangrijk bij het kunnen rijden van een paard. Sommige ruiters hebben dat gevoel van nature en anderen moeten het echt ontwikkelen, maar het is niet het enige wat je nodig hebt. Hoewel het een voordeel kan zijn als je al begint met veel gevoel, kan het ook verleidelijk zijn om minder vanuit kennis en wetenschap te rijden en juist die kennis kan je nog een heel stuk verder helpen.

Ontwikkeling

Susan Mandas is niet alleen amazone en instructrice, maar ook jurylid. Zij begon haar ruitercarrière en had van zichzelf een goed ontwikkeld gevoel, waarmee ze een eind kwam in de training. In haar opleiding tot instructeur en jurylid werd het haar duidelijk dat er een hoop kennis nog ontbrak en dat ze met het vergroten van die kennis nog veel meer kon bereiken. Daarom legde ze op Dressagetoday uit hoe begrip en theoretische kennis je als ruiter verder kunnen helpen.

Timing

Om te beginnen is het heel belangrijk om je hulpen goed te timen. Dat heeft ermee te maken dat je met de juiste timing van de hulpen ervoor kunt zorgen dat de hulpen beter begrepen worden door je paard en dat je hem met goed getimede hulpen zo min mogelijk in de weg zit. Daarom moet je je als ruiter verdiepen in hoe een paard beweegt en wanneer je hem kunt beïnvloeden met je hulp. Beenhulpen gebruiken in het ritme van de beweging en op het moment dat een paard zijn been naar voren zet.

Houding en zit

Maar niet alleen het timen van de hulpen is beter te begrijpen wanneer je je verdiept in hoe een paard beweegt, ook het belang van een goede houding en zit wordt duidelijker wanneer je je verdiept in de beweging van je paard. Je paard kan immers niet goed in balans blijven wanneer je als ruiter niet in balans bent. Wanneer je als ruiter scheef zit probeert je paard steeds onder je gewicht te gaan lopen, waardoor hij ook scheef gaat. Een goede zit betekent niet alleen netjes in het midden rechtop op je paard zitten, maar vooral ook hem in zijn beweging kunnen volgen, terwijl je in het midden van je paard zit en daarbij een goede balans hebt.

Ingesteld op je paard

Naast je gevoel is het dus belangrijk om jezelf in te stellen op je paard. Zijn beweging leren kennen en zorgen dat je deze kunt volgen, zijn sterke en zwakke punten leren kennen en een plan maken om hem zo gelijk mogelijk te maken met behulp van een logische trainingsopbouw. Begrijpen waarom je hem niet met je handen op moet tillen aan de voorkant, maar juist vanuit achter naar voor door zijn lijf moet rijden zodat hij als hij sterker wordt haast vanzelf meer op het achterbeen komt en daar vandaan vanzelf lichter aan de voorkant wordt.

Wil je meer kennis opdoen? Leren rijden met gevoel? Neen dan nu een abonnement op Dressuur! Ons mooie magazine komt 6x per jaar uit. Klik hier voor de abonnementen.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.