Rekken en strekken • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Net als voor mensen die gaan sporten is het ook voor paarden best goed om vooraf even te rekken en te strekken. Paardenfysiotherapeut Hayley Marsh merkt ook dat het sportpaarden goed doet om te stretchen voor en na het werk en gaf daarom een aantal oefeningen, die je als ruiter zelf kunt doen met je paard.

Doel

Het doel van rekken en strekken bij je paard is om zijn spieren te verlengen, zijn flexibiliteit te vergroten, zijn souplesse te verbeteren en daarmee zijn bewegingsvrijheid te vergroten. Het stretchen levert ook nog een positieve bijdrage aan zijn stabiliteit.

Been strekken

Een van de oefeningen is het strekken van de voorbenen. Til een voorbeen naar voren op terwijl je voor je paard staat en houd het been met beide handen vast bij de kogel. Til het been zachtjes richting de neus van je paard en houd het tien seconden zo vast. Laat je paard daarna rustig zijn been weer neerzetten en herhaal dan hetzelfde met zijn andere voorbeen. Forceer niet en trek ook niet door als je merkt dat je paard weerstand biedt.

Voor het achterbeen geldt dat je het optilt en voorzichtig richting zijn voorbeen tilt, waarbij de hoogte aangepast moet worden aan de souplesse van je paard. Dwing hem niet verder als hij tegendruk geeft. (Klik hier voor een afbeelding)

Wortel-oefening

Wanneer je een wortel gebruikt en je gaat naast de schouder van je paard staan en je laat hem om je heen die wortel pakken, dan zorg je met je lichaam dat hij blijft staan en nodig je hem uit om zo ver te strekken als hij kan om de wortel te pakken. Ook hier geldt dat je niets moet forceren, het gaat er enkel om dat je paard zich links en rechts even een beetje rekt en strekt en na verloop van tijd zal hij daar voordeel van gaan merken.

Let op!

Voordat je gaat beginnen heeft Marsh nog een paar belangrijke tips:

  • Laat je paard voordat je gaat rekken en strekken eerst minimaal een paar rondjes aan de hand stappen, zodat hij al een beetje is opgewarmd.
  • Laat hem geen onverwachte bewegingen maken.
  • De oefening is goed als je paard netjes op vier benen blijft staan, als hij zich scheef maakt of zijn hoofd of hals krampachtig verdraait dan vraag je te veel. Voor therapie heb je een therapeut nodig, deze strekoefeningen voor thuis zijn alleen bedoeld als een klein extraatje.
  • Gebruik geen kracht, leid hem met de wortel en laat hem niet verder strekken dan hij kan.
  • Doe de strekoefeningen alleen maar op een zachte en niet gladde bodem zoals bijvoorbeeld de bodem van de rijbaan.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.