Redenen waarom een paard met holle rug kan gaan • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Je wilt dat je dressuurpaard in de training mooi van achteren naar voren door zijn lijf beweegt en daarvoor moet hij zich loslaten in zijn rug. Om een mooie verbinding te krijgen van achter naar voren wil je dus zeker niet dat je paard zich vastzet in zijn rug of zijn rug zelfs hol maakt, want dan wordt het lastig om zijn achterbeen eronder te zetten en aan de voorkant echt je hand op te zoeken.

Toch zie je wel vaker dat paarden met een holle rug gaan en om daar wat aan te kunnen doen, kun je het beste eerst achterhalen waarom hij met een holle rug loopt. Horselistening zette wat mogelijke redenen op een rijtje, de eerste paar staan hieronder.

Bouw

Wanneer je paard vanwege zijn bouw met een holle rug gaat, dan doet hij dat waarschijnlijk al langer. Je kunt er dan met de juiste training nog veel aan verbeteren, maar wanneer je weet dat het echt aan zijn bouw ligt, kun je met je instructeur een plan maken waarmee je veel aan zijn bovenlijn gaat werken.

Op de rem

Wat wel vaker voorkomt als een paard met een holle rug gaat is dat hij een beetje met de rem erop gereden wordt. De ruiter geeft niet voldoende been om swingend en met impuls voorwaarts te gaan en houdt het paard met zijn hand ‘rond’ aan de voorkant. In dat geval kun je beginnen met eventueel op de volte meer voorwaarts en eventueel daarbij schoudervoor te vragen om je paard met zijn achterbeen meer onder zijn lijf te krijgen en tegelijk te werken aan de nageeflijkheid en de lossigheid. Meestal zie je dan ook snel dat hij zijn rug meer gaat gebruiken.

Effectieve hulpen

Een paard dat niet voor de hulpen is, meestal doordat een ruiter geen effectieve hulpen geeft, kan ook met een holle rug gaan bewegen. Wanneer hij een beetje aan zijn lot wordt overgelaten, dan gaat hij ook niet netjes van achter naar voren door zijn lijf lopen. Wanneer je dan als ruiter gaat werken aan consequent zijn in je hulpen en consequent zijn in welk antwoord je van je paard verwacht, dan krijg je hem er vaak ook een stuk beter met zijn rug erbij in het werk.

Lees morgen verder over het effect van de houding en zit van de ruiter op de rug van het paard en nog een paar mogelijke oorzaken.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.