Rassentoppers: De ‘Once in a lifetime’-Tinkerhengst Bing • Dressuur Magazine
Algemeen
Monique Bijl met Bing Fotocredit: Foto Marjon

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer de Tinker-hengst Bing en zijn amazone Monique Bijl. De twaalfjarige eye-catcher heeft alle klassen in de basis doorlopen en wordt momenteel uitgebracht in het ZZ-Zwaar.

‘Ik ga geen Tinker kopen’

Een aantal jaar geleden had Monique geen idee dat ze nu met een Tinker in de subtop mee zou rijden. “Ik ga geen Tinker kopen, zei ik vroeger altijd”, vertelt de amazone, die vijftien jaar terug zelf een Haflinger had waarmee ze M1 dressuur reed. “Maar toen vroeg een vriendin van mij of ik haar driejarige Tinker wilde rijden en dat ging zo leuk dat ik haar ook ben gaan starten.”

Verlies

Die Tinker liep drie jaar later ook M1 dressuur met Monique, maar werd op zesjarige leeftijd ziek en overleed. “Toevallig gebeurde dat in dezelfde periode dat mijn Haflinger ook overleed en toen ben ik voor mezelf op zoek gegaan naar een Tinker”, vervolgt Monique. “Mijn wens was een zwartbonte hengst en die vond ik in Bing. Hij was toen een jaar oud.”

Goedgekeurd

Bing werd als Grai-hengst goedgekeurd voor het Nederlandse Tinker Stamboek en van de drie Tinker-types, is dit een wat fijner model met wat ruimere gangen. “De uitgestrekte draf is ook een van zijn talenten”, vertelt Monique. “Voor een Tinker kan hij echt goed uitstrekken en ook in de reguliere wedstrijden heb ik daar altijd goede punten voor gekregen.”

Reacties

Als goedgekeurde dekhengst is Bing regelmatig op hengstenshows te zien en daar krijgt Monique altijd leuke reacties. Maar ook op de wedstrijden krijgt ze regelmatig leuk commentaar: “Ik hoor echt vaak dingen als ‘Jeetje ik hou niet van Tinkers, maar deze is wel heel leuk’ en ‘Wauw wat een mooi paard heb jij’. Ook van juryleden krijg ik vaak leuke reacties over Bing. Je hoort wel eens van mensen die met een ander ras meedoen aan dressuurwedstrijden en zich dan benadeeld voelen door de jury, maar dat merk ik eigenlijk niet. Mijn ervaring is dat als je een echt goede proef neerzet, dat ze dan niet om je heen kunnen. Natuurlijk moeten we er echt voor gaan en de oefeningen moeten ook gewoon goed gaan, niet goed is niet goed, maar dan haal je wel je punten. ”

Hoogtepunt

Het Nederlands Kampioenschap in 2013 is een van de hoogtepunten uit de carrière van Monique en Bing. Het paar selecteerde zich op de regiokampioenschappen Zuid Holland en mocht in de klasse M meedoen op het NK.

Wissels

“Voor de subtop moeten we echt nog de puntjes op de ‘i’ zetten. De wissels en dan vooral de series zijn nog wat moeilijk voor hem. Daarin is hij nog te wisselend”, gaat Monique verder. “Hij neemt het graag een beetje over dan en dan duikt hij voorover. Maar we gaan ervoor en als het dan straks lukt om hem verzameld en bergop te houden in de hele proef, waarbij ook de wissels goed zijn, dan komen die punten hopelijk ook wel.”

Once in a lifetime

Bings grote pluspunten zijn dat hij snel leert, heel werkwillig is en dat hij er gewoon altijd is. “Hij kijkt nergens naar, hij is heel koel en hij is super fijn te rijden”, vertelt de 53-jarige amazone over haar zwartbonte paard met gouden randje. “Hij is echt mijn ‘Once in a lifetime’-paard.” Het duo is naar eigen zeggen de basis doorgevlogen, alhoewel ze pas overstapten naar een hogere klasse als ze het maximale aantal winstpunten hadden behaald.

Pilates

Nu het moeilijker wordt merkt Monique wel dat ze ook nog wat meer aan zichzelf moet werken. Door rugproblemen kan ze vaak niet heel lang rijden en daarom is ze nu ook begonnen met Ruiterpilates, zodat ze kan leren nog beter te ontspannen en nog beter in te kunnen zitten.

Begeleiding en steun

Voor begeleiding gaat Monique sinds kort naar Jeff Heijstek. “Ik heb eerder jarenlang bij Marije de Lange gereden en die heeft me ook altijd heel fijn geholpen, maar met Jeff heb ik weer even een frisse blik op mij en Bing.” Voor de wedstrijden kan ze rekenen op de steun van haar maatje en vaste groom Cindy Melching, die haar al sinds een jaar of vijf bijstaat.

Rondje strand

Trainen doet Monique Bing bij haar thuis in haar 20×40 rijbaan. Om een proef te oefenen gaat ze zo nu en dan naar een vriendin, die een 20×60 rijbaan heeft. Verder neemt ze Bing af en toe mee naar het strand en hij vindt het dan heerlijk om lekker hard te galopperen.

Andere paarden

Naast Bing heeft de amazone nog twee paarden, een twee- en een vijfjarige merrie, beiden Tinkers. Met Roosje, de vijfjarige merrie, rijdt Monique L dressuur en heeft ze zich geplaatst voor de regiokampioenschappen. Zij is drachtig van Bing en gaat na de kampioenschappen eerst even met ‘zwangerschapsverlof’.Heb jij ook een Rassentopper?

Heb jij ook zo’n bijzonder en opvallend paard, dat geschikt zou zijn voor deze rubriek. Laat dan een berichtje achter in de reacties of stuur een berichtje via facebook. Wie weet gaat het dan volgende keer over jouw Rassentopper!

Bron: Dressuur.nlhrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.