Rassentoppers: De 'kleine maar stoere' Welsh Cob Altingshof Eelay • Dressuur Magazine
Artikelen
Linda Bomhof met haar Welsh Cob Altingshof Eelay Foto: Daan Bomhof

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer de Welsh Cob Altingshof Eelay met zijn amazone Linda Bomhof. De kleine maar stoere ruin loopt op zijn gemak Z1 tussen de paarden en hoewel dat eigenlijk helemaal niet zo bedoeld was, kijkt zijn amazone nu met enthousiasme uit naar wat er nog meer mogelijk is.

Voor de recreatie

Linda was eigenlijk helemaal niet op zoek naar een paard voor de dressuur toen ze Eelay kocht. “Mijn KWPN-merrie was net overleden en ik heb met haar veel te kampen gehad met allerlei blessures”, vertelt de 39-jarige amazone. “Een Welsh Cob is toch wat meer robuust dan een dressuurpaard en met de kinderen erbij was ik eigenlijk meer op zoek naar een paard om een beetje recreatief mee te rijden dat ook tegen een stootje kan.”

Uitstraling

Linda heeft Eelay als veulen gekocht en was gelijk weg van hem toen ze hem zag. “Hij had toen al zo’n bijzondere uitstraling, ik was echt op slag verliefd op hem.” Als driejarige heeft ze hem rustig beleerd, zonder de ambitie te hebben om met hem te starten, maar hij ging zo leuk lopen, dat iedereen steeds vroeg wanneer ze een startkaart aan zou vragen.

Wedstrijden

Toen Linda voor het eerst ging starten met Eelay had ze geen idee dat ze de Z zou gaan halen met hem. “Het ging heel goed en ik ben eigenlijk op mijn gemak door alle klassen gereden. Overstappen deed ik pas met het maximale aantal punten en zo zijn we samen Z1 geworden”, vervolgt Linda vol enthousiasme. “Voor mij is het ook voor het eerst op dit niveau, maar we zijn een paar weken geleden voor het eerst Z1 gestart en we hebben nu al vijf winstpunten én we waren twee keer eerste. Waar ik eerst niet eens aan starten dacht, wil ik nu toch graag gaan voor het hoogst haalbare.”

Karakter

Eelay is volgens zijn eigenaresse een typische Welsh. “Hij is ontzettend werkwillig en leergierig. Hij is een erg fijne pony in de omgang en om mee te werken, maar hij heeft ook wel zijn uitspattingen. Bij de vereniging staat hij ook wel bekend om zijn macho-gedrag in de les, maar hij pakt wel alles aan.” De zijgangen zijn volgens zijn amazone wel sterke punten van Eelay, maar tegelijkertijd merkt ze dat het rechtgaan daardoor juist een uitdaging is.

Hoogtepunten

Alhoewel echte ambities in het begin misschien ontbraken heeft het duo al behoorlijk wat hoogtepunten in hun carrière. Zo selecteerden ze zich voor de Gelderse kampioenschappen in 2015 in de B en mochten ze finale rijden. Daarnaast namen de twee in 2015, 2016 en 2017 deel aan de Welsh Cup en plaatsten ze zich elke keer voor de finale. Steeds weer een klasse hoger. “In 2018 heb ik een auto-ongeluk gehad en was ik een tijdje uit de running, vandaar dat we toen nergens aan mee hebben gedaan, maar nu gaat het weer goed en hebben we dus de eerste punten in het Z1 al binnen.”

Reacties

Linda krijgt vaak leuke reactie van mensen. “We worden op wedstrijden vaak gezien als een opvallende verschijning. Er wordt ook vaak gevraagd welk ras hij is. Een Tinker of een Fries kent iedereen wel, maar een Welsh Cob is echt minder bekend. De reacties komen niet alleen van andere deelnemers, ook juryleden komen soms aan het eind van de proef hun auto  uit om even te vragen wat voor ras mijn pony is”, vertelt Linda trots.

Staat zijn mannetje

In de dressuurring staat de 1,56m-hoge Welsh zijn mannetje met zijn amazone. “Mijn ervaring is dat je als je een nette proef rijdt, dat je dan ook je punten krijgt. Ik merk niet dat we benadeeld worden omdat Eelay klein is of een ander ras”, vertelt Linda verder.

Training

Linda heeft privéles van Laura van Cittert, die haar vanaf het begin heeft begeleid. Maar naast het uurtje privéles in de week rijdt ze haar Welsh ook in de verenigingslessen, waar ze ook zo nu en dan een springlesje volgt. Verder probeert Linda voor de afwisseling regelmatig buiten te rijden.

Grappig

Hoewel Eelay in de dressuurring duidelijk opvalt vanwege zijn raskenmerken, is hij voor het stamboek eigenlijk te slank en te elegant voor zijn ras. Zij hadden hem liever nog wat steviger en breder gezien.

Heb jij ook een Rassentopper?

Heb jij ook zo’n bijzonder en opvallend paard, dat geschikt zou zijn voor deze rubriek. Laat dan een berichtje achter in de reacties of stuur een berichtje via facebook. Wie weet gaat het dan volgende keer over jouw Rassentopper!

Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.