Rassentoppers: De kleine Arabier Aram, die zich mooi staande houdt tussen de paarden • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Pim Photos

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer de Arabische Volbloed B.A Aram KHD, die thuis Arie genoemd wordt en zijn ruiter Kyle van der Heijden. De negentienjarige Kyle heeft met de vospony binnen no-time zijn punten in het ZZ-Licht binnengehaald en maakte afgelopen weekend succesvol zijn ZZ-Zwaar-debuut.

Uitstraling

Kyle heeft Aram nu zo’n jaar of drie geleden gekocht en was voor de kleine Arabier gevallen vanwege zijn uitstraling en omdat hij zo leuk kon lopen. De pony kan voor een Arabier erg goed draven en dat is dan ook zijn sterkste punt.

Carrière

Omdat Kyle eerder al succesvol bij de pony’s reed heeft hij de elegante vosruin direct in het Z2 uitgebracht. Bij de pony’s plaatsten de twee zich twee keer voor de Brabantse kampioenschappen. Een keer stonden ze reserve voor het NK en één keer kwalificeerden ze zich. Kyle koos er toen voor om met zijn andere pony, Quinto, naar het NK te gaan. Dit omdat Aram de week erna op het Nederlands Kampioenschap van het Arabieren Volbloed Stamboek (AVS) mocht meedoen, waar hij ook de titel won. Verder mocht Kyle dat jaar ook met Aram naar Aken, waar hij alle rubrieken op de internationale Arabierenwedstrijd won én heeft het paar een keer meegereden op Indoor Brabant.

Tussen de paarden

In 2018 sloot Kyle zijn pony-periode af en ging hij met Aram verder tussen de paarden. Het viel in eerste instantie een beetje tegen om met de kleine Arabier tussen alle grote paarden mee te doen, maar op de derde selectiewedstrijd voor de kampioenschappen eindigde het tweetal op de tweede plaats in het Z2.

Sterke punten

Naast zijn mooie zwevende draf noemt Kyle het ‘er altijd voor je zijn’ een heel sterk punt van zijn vos. “Hij kan ook mooie pirouettes maken en de wissels doet hij altijd. Ze zijn misschien iets vlak, maar hij springt ze altijd en altijd goed.”

Nadeel

Voor Kyle voelt het nog wel eens aan alsof hij nadeel heeft omdat hij met een pony tussen de paarden start, maar hij voegt daar wel aan toe dat het waarschijnlijk ook te maken heeft met het feit dat hij zelf zo lang is geworden.

Als een speer

Dat hij met Aram op de selectiewedstrijden niet helemaal mee kwam tussen de grote paarden doet niets af aan zijn successen in de gewone wedstrijden. “We hebben elf keer ZZ-Licht gestart en toen hadden we de winstpunten voor het ZZ-Zwaar”, vertelt Kyle verder. In hun eerste ZZ-Zwaar proef kreeg het duo bijna 62% en daarmee zijn ze officieel ZZ-Zwaar. Voor dit debuut gaf Kyle al aan dat Aram en zijn andere pony nu worden verkocht. “Ik ben gewoon te groot geworden voor de pony’s.”

Opvolgers

Over opvolgers hoeft de jonge ruiter zich geen zorgen te maken, want die heeft hij al op stal. Geen pony’s, maar twee KWPN’ers. Een drieëneenhalfjarige merrie, die net zadelmak is van For Gribaldi en een zesjarige Chippendale, die binnenkort Z1 gaat lopen.

Heb jij ook een Rassentopper?

Heb jij ook zo’n bijzonder en opvallend paard, dat geschikt zou zijn voor deze rubriek. Laat dan een berichtje achter in de reacties of stuur een berichtje via facebook. Wie weet gaat het dan volgende keer over jouw Rassentopper!

Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.