Rassentoppers: De Groninger-merrie Follyfoot, die hard op weg is naar het Z2 • Dressuur Magazine
Artikelen
Miranda en haar Groningermerrie Follyfoot

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer de Groninger stermerrie Follyfoot ( Farao x Gerlinus ) en haar amazone Miranda van der Wal, die op dit moment de punten voor het Z2 ruimschoots binnen hebben en hard aan het oefenen zijn op de wissels.

Marktplaats

Het verhaal van Miranda en Follyfoot begon acht jaar geleden in maart toen de KWPN-merrie van Miranda een veulentje kreeg, waardoor ze een tijd niet kon rijden en haar andere paarden nog te jong waren. Follyfoot was  vier jaar en net zadelmak toen Miranda haar op Marktplaats zag staan. “Ik ben gaan kijken omdat de video bij de advertentie me erg aansprak”, vertelt de amazone. “Ze was pas net onder het zadel, maar toen ik opstapte kon ik echt zo wegrijden.”

‘Dit is hét paard voor mij’

“Ik ben geen held en ik vond het in eerste instantie eigenlijk niet zo fijn dat ik er gelijk zelf op moest, maar ze gaf zo’n vertrouwd gevoel ondanks haar jonge leeftijd, dat ik eigenlijk gelijk al wist dat dit het paard voor mij was”, vertelt Miranda, die zelf in het Noord Hollandse Andijk woont. “Ik weet het nog precies, we hadden eigenlijk afgesproken dat ik nog een keer zou komen, maar toen we in de auto zaten op weg naar huis zei ik tegen mijn vriend dat dat niet meer nodig was, ik wilde haar echt hebben.”

Plezier

De andere merrie van Miranda was niet zo eenvoudig met rijden en Follyfoot bleek echt uit heel ander hout gesneden te zijn. “Met Follyfoot heb ik echt weer het plezier in het rijden terug gekregen en ik ben zo ontzettend blij dat ik haar heb gevonden”, vertelt de amazone verder. “Ik was in eerste instantie van plan om haar een tijdje te rijden en dan weer te verkopen, maar ik ben zo blij met haar, dat dat niet meer de bedoeling is.”

Winstpunten

Miranda en Follyfoot begonnen aan hun gezamenlijke wedstrijdcarrière waarbij het doel in eerste instantie gezet was op het M1, maar inmiddels heeft het duo zestien winstpunten in het Z1 gehaald en zijn ze hard aan het werk om een Z2-debuut te gaan maken. “De wissels lukken nog niet altijd goed, maar Folly doet altijd haar best en als het kwartje straks echt valt dan gaan we zeker ook Z2 starten”, vertelt Miranda ambitieus verder.

Aan huis

Miranda heeft haar paarden aan huis staan, waar ze twaalf boxen tot haar beschikking heeft. Een deel van deze boxen is verhuurd aan pensionklanten en een deel is gereserveerd voor haar eigen paarden. Voor begeleiding in de training kan de 38-jarige amazone, die met Follyfoot zelf ook voor het eerst in het Z is uitgekomen, rekenen op Naomi Mak en Ineke den Drijver. “Naomi komt bij mij thuis voor de lessen, zij heeft zelf met haar Haflinger ZZ-Zwaar gereden, dat vind ik erg leuk. En Ineke rijdt Grand Prix, naar haar ga ik met de trailer toe voor de les”, vertelt Miranda. “Dat werkt prima zo voor mij.”

Vooroordeel

Miranda heeft wel het gevoel dat ze zo nu en dan wat met vooroordelen te maken heeft in de wedstrijdring. “We rijden eigenlijk hele constante proeven en ik weet dat ik het niet moet hebben van spectaculaire gangen, maar het is wel gebeurd dat ik de ene week met 188 punten thuis kome en de week erna met een vergelijkbare proef van een andere jury 210 puntenkreeg. Dat vind ik best wel eens moeilijk”, vervolgt de amazone. “Aan de andere kant, laatst kwam er ook een jury naar me toe na de proef en die zei dat het ondanks dat het nu nog wat braaf was ik zeker door moet blijven rijden met haar. Dat we dan echt nog wel verder kunnen komen, dat is dan ook wel weer erg leuk.”

Lief en werkwillig

De grootste pluspunten van Follyfoot zijn volgens haar amazone de werkwilligheid en haar ontzettend lieve karakter. “Misschien is het af en toe iets te braaf in de ring en we moeten ook hard blijven werken aan de verzameling, maar ze doet altijd alles wat je vraagt en ze is ontzettend makkelijk en lief in de omgang”, aldus Miranda. “Haar sterkste punt met rijden is haar galop en de eenvoudige wissels, daar krijgen we bijna altijd zevens en 7,5’-en voor.”

Showblok

De wedstrijdcarrière van het duo is gelijkmatig verlopen, maar het Groninger Stamboek heeft de prestaties van de stermerrie wel goed gevolgd. Zo is het tweetal gevraagd om mee te doen in een showblok op het Horse Event dit jaar. “Ik ben gevraagd om mee te rijden in een show van het Groninger paard”, vertelt Miranda trots. “Ik weet nog niet exact wat we gaan doen, maar het is in ieder geval om te laten zien dat ze ook in de dressuursport mee kunnen doen en ik vind het wel heel erg leuk dat we daar mee mogen rijden.”

Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.