Rassentoppers: De pittige tuigpaardmerrie Brooklyn, die succesvol is op het hoogste niveau • Dressuur Magazine
Artikelen
Gita Hoogers met haar tuigpaardmerrie Brooklyn Foto: Ingrid Truijens

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer de stekelharige tuigpaardmerrie Brooklyn (Moneymaker x Manno), die met haar amazone Gita Hoogers succesvol is in de Grand Prix.

Liefde op de verkoopsite

Gita zag Brooklyn, toen nog Bonita, voor het eerst op een verkoopsite toen ze op zoek was naar een nieuw paard. Brooklyn was toen nog een veulentje en maakte al via de foto zo’n bijzondere indruk op Gita dat ze eigenlijk helemaal niet meer op de afstamming heeft gelet. “Ik was niet op zoek naar een bepaalde kleur of een bepaald ras, ik viel echt voor haar toen ik haar zag. Ik was helemaal weg van haar en toen hebben we de knoop snel doorgehakt”, legt de amazone uit. “Pas later zag ik dat ik dat ze uit tuigpaardouders was gefokt, maar dat vond ik echt niet belangrijk, ik ben gevallen voor het paard.”

Zelf opgeleid

Gita heeft Brooklyn eerst laten beleren in het tuig en daarna is de merrie ook voor de keuring gegaan waar ze ster is geworden. “Ik rijd zelf niet aangespannen met Brooklyn, maar ik vond het goed voor haar dat ze het wel zou leren”, vertelt Gita verder. “En bijkomend  voordeel is, is dat ze wel ‘ho-ho’ heeft geleerd en aangezien ik er onder het zadel soms mijn handen vol aan heb, is dat echt wel een pluspunt.”

Niet de makkelijkste

Vanaf het moment dat Gita, die eerder al met een ander paard Grand Prix had gereden, met de merrie uitkwam in de dressuur, heeft ze met Brooklyn de basis vrij snel doorlopen. “Het was niet altijd makkelijk hoor, ze vergeet niets en als ze een keer ergens geschrokken is, dan neemt ze dat echt mee”, legt Gita uit. “Soms kom ik dan de ring nauwelijks in en ik heb ook wel eens af moeten groeten omdat het gewoon niet ging.”

Veulentje

De inmiddels dertienjarige merrie heeft op het moment een veulentje aan de voet van Hexagons Double Dutch. “Het is haar eerste veulentje en we hebben dit veulentje niet alleen gefokt om alvast iets voor de toekomst op stal te hebben staan, maar ook omdat ik hoop dat ze er net iets rustiger van wordt en dat lijkt al een beetje gelukt te zijn”, evalueert Gita. “Ik ben vrij snel gestopt met rijden, maar de laatste wedstrijd van het najaar leek het er al op dat ze iets relaxter was geworden en nu het veulen er is kon ik toen ik weer opstapte zo wegrijden alsof we helemaal geen pauze hebben gehad.”

Druk zat

Ondanks dat Gita een tijdje niet heeft gereden op Brooklyn heeft ze genoeg te doen gehad. Haar paarden, naast Brooklyn en haar veulen heeft Gita ook nog twee driejarigen, een tweejarige en een shetlander op stal op het moment, die vragen allemaal hun aandacht. Daarnaast geeft Gita ook nog les en is parttime werkzaam in het kaas- en notenbedrijf dat ze met haar man heeft. “Het is best veel allemaal en de paarden zijn ‘maar’ hobby, maar ik vind het gewoon allemaal heel erg leuk. Gelukkig staan mijn man en zoon helemaal achter me en dragen ze waar nodig ook hun steentje bij.”

Training

De training moet nu weer opgepakt worden, maar de ideale training bevat voor Gita naast de dressuurtraining in de rijbaan, ook een sprongetje, een buitenritje door de polder, het bos of over het strand, zodat er aan variatie geen gebrek is. “Ik heb in het begin ook wedstrijden gesprongen met haar en wel eens een cross gereden, maar nu houd ik het op af en toe een oefenparcours”, vervolgt Gita. “Ze kan goed springen, maar ik ben dan toch bang dat ze een keer een blessure oploopt en dat wil ik niet.”

Sterke punten

De sterke punten van Brooklyn zijn haar ijverigheid en haar fantastische draf. “Ze kan echt heel goed uitstrekken en ze heeft zo veel takt en regelmaat in de draf, dat is echt haar sterkste gang”, vertelt Gita trots. “En ze is heel ijverig, maar dat is niet alleen een heel sterk punt van haar, het is ook gelijk een lastig punt omdat ze zo graag wil, dat ze soms te ijverig wordt en dan krijgen we juist de foutjes.”

Begeleiding

Voor begeleiding in de training kan Gita al meer dan twintig jaar rekenen op de steun van Janette Bouwman. “Janette helpt mij al jaren en houdt mij echt met beide benen op de grond. Ik ben haar zeer dankbaar voor haar hulp”,  vervolgt Gita. “En soms maak ik als aanvulling een uitstapje met Brooklyn naar Bas de Recht, vooral om dan wat meer aan de hand te werken aan de zwaardere oefeningen.”

Iedereen kan haar rijden

Wanneer Brooklyn normaal in training is, dan laat Gita ook regelmatig een van haar leerlingen op de merrie rijden. “Ik vind het fijn om leerlingen af en toe eens te laten voelen hoe iets hoort te voelen en iedereen kan altijd zo op haar weg rijden”, legt Gita uit in haar rol als instructrice. “Ik vind het daarnaast ook goed voor mijn paarden als er zo nu en dan iemand anders op rijdt, als een paard makkelijk na te rijden is, dan is dat een mooie bevestiging van een goede opleiding.”

Commentaar

Gita heeft niet het gevoel dat ze vaak commentaar krijgt of dat ze in het nadeel is omdat Brooklyn een tuiger is. “Vroeger toen ze nog wat minder bespierd was zag je mensen wel eens kijken zo van ‘hm kijk die tuiger nou’, maar zodra ze gaat werken krijg ik juist altijd leuke reacties en dan zeggen mensen juist dat ze helemaal niet meer zien dat ze een tuiger is.”

Zeventig procent

Het doel  voor de komende tijd is om de stijgende lijn, die al in de scores zat voordat Brooklyn haar veulen kreeg, door te zetten en die zeventig procent te gaan halen in de Grand Prix. “Eerder kon ze nog wel eens wat zenuwachtig worden in de eners of in de overgangen piaffe-passage, maar als ze nu zoals ik hoop iets rustiger is geworden van deze pauze en ze kan ook in de ring die rust bewaren, dan moet die zeventig procent ook haalbaar zijn”, blikt Gita vooruit. “En internationaal starten zou natuurlijk ook heel gaaf zijn.”

Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.