Maak je paard recht met cirkels • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Een paard is net als een mens van zichzelf vaak niet gelijk aan beide zijden. Aan zijn holle kant, de kant waarnaar hij makkelijker buigt, wil hij vaak minder goed naar je hand lopen dan aan zijn bolle kant, de kant waarnaar hij moeilijker buigt en sterker aan kan voelen in je binnenhand.

Voltes

Om dit te verbeteren kan het rijden van voltes vaak heel goed zijn. Daarmee kun je hem rechter maken, meer gelijk aan beide zijden in zijn lijf en je kunt het contact met je hand hiermee verbeteren. De Duitse trainer en voormalig internationaal dressuurruiter Gerhard Politz gaf op Dressagetoday een oefening.

Holle kant

Je moet er als eerste achter komen welke kant de holle kant is van je paard. Vaak draait hij op die hand eerder zijn achterhand iets naar binnen en is hij geneigd om eerder over zijn buitenschouder weg te lopen. Juist doordat hij inbuigt in zijn hals om het contact met je hand te vermijden, wordt hij vaal sterker aan je buitenhand.

Volte

Begin op de holle kant van je paard en rijd een grote volte in arbeidsstap of in arbeids- of verzamelde draf bij de B of E. Stel dat je paard zijn holle kant zijn rechterkant is, dan begin je rechtsom. Meestal is dan het contact rechts minder dan het contact links.

Linksom

Wanneer je bij de middellijn komt maak je een volte tien meter linksom. Vraag stelling naar links en houd je paard actief naar voren op die kleine volte. Zodra je paard nageeft, geef je ook na met je binnenhand en laat je je paard naar je buitenhand zakken. Houd je binnenbeen lang en je buitenbeen iets terug en eraan om te voorkomen dat hij naar buiten wegloopt. Keer dan terug naar de grote volte rechtsom en vraag aan de andere kant van die grote volte nog een keer een volte tien meter linksom.

Een paar keer

Herhaal deze volgorde nog een paar keer en let goed op dat je probeert je paard steeds weer naar je beide handen toe te rijden. Probeer vooral om te zorgen dat hij contact maakt met de hand waar hij het lichtst is en trek niet aan de teugel waaraan hij sterker is.

Wees precies

Besteed aandacht aan het voorwaarts blijven gaan op de voltes, let op dat de gang zuiver blijft en wees precies en consequent. Het is niet de bedoeling dat je paard zwalkend deze voltes loopt, maar dat hij actief en voorwaarts naar je hand gaat.

Voorwaarts-zijwaarts

Wanneer je de gymnastieke waarde van de oefening nog wat wilt vergroten kun je het combineren met een beetje voorwaarts-zijwaarts gaan. Laat je paard bijvoorbeeld schoudervoor gaan op de grote volte en vraag dan op de kleinere volte travers. Of wissel travers en schoudervoor op de grote volte af. Het is dan vaak wel beter om geen volte tien meter aan de grote volte vast te rijden, maar bijvoorbeeld een volte vijftien meter.

Rechter

Je zult merken dat je paard gelijker wordt aan twee zijden en beter naar je beide handen toe gaat lopen van deze oefening. Ook al vindt hij het in het begin misschien wel lastig

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.