Los springen voor beginners • Dressuur Magazine
Algemeen
Vrijspringen Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Bijna iedere ruiter weet tegenwoordig wel dat afwisseling in de training van je paard goed voor hem is. Met variatie werk je aan zijn algehele conditie, houd je hem fris en alert en hij wordt er vaak ook nog eens handiger van als hij niet elke dag hetzelfde rondje en dezelfde routine hoeft af te werken.

Sprongetje

Wat veel dressuurruiters nog wel eens doen ter afwisseling is een sprongetje maken met hun paard. Het hoeft helemaal niet hoog of ingewikkeld te zijn, een hobbeltje is al genoeg.

Los springen

Wat je ook zou kunnen doen als variatie in de training is je paard los een sprongetje te laten maken. Dat kan natuurlijk op meerdere manieren, maar voor ruiters die niet precies weten hoe ze dat aan kunnen pakken heeft Horse and Rider een paar tips.

Een paar man

Als je je paard los wilt laten springen kun je het beste zorgen dat je met een paar man bent. Eentje om het paard aan de hand het gangetje in te brengen, eentje om hem aan te moedigen om door te blijven gaan in het lijntje met sprongen en eentje om hem aan het eind weer op te vangen. Het voordeel daarvan is dat je paard steeds tussendoor even in handen is en niet als een dolle gaat rennen van enthousiasme.

Lijntje

Gebruik staanders om het lijntje op te bouwen, dan heb je ook de mogelijkheid om het lijntje aan de zijkant dicht te maken met een paar balkjes. Leg die balkjes aan de zijkant altijd hoger dan de sprongen, zodat je paard niet in de verleiding komt om er aan de zijkant uit te springen.

Begin-eind

Zorg dat de eerste sprong of het eerste drafbalkje vlak in het begin van het lijntje staat, zodat je paard geen vaart gaat maken en houd aan het eind van het lijntje minimaal vijftien meter afstand tot de korte zijde van de baan, zodat je paard de gelegenheid heeft om rustig te stoppen en niet vol op de rem hoeft.

Bouw het op

Onthoud dat het vooral om de variatie gaat en dat je je paard niet aan het trainen bent voor een of ander kampioenschap. Bouw het dan ook rustig op en wees tevreden met kleine sprongetjes. Het plezier en de gymnastiek zijn het belangrijkst, het gaat er niet om dat je paard de hoogste sprongen maakt

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.