Laat je paard je inspireren • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst

Routine in de training is goed voor je paard, hij is een gewoontedier en leert bovendien ook nog eens door te herhalen, maar het risico van een vaste routine is wel dat het een sleur kan worden.

Variatie

Zorgen voor voldoende variatie in de training draagt ertoe bij dat het rijden afwisselend blijft, maar kan soms ook niet voorkomen dat je simpelweg even de inspiratie mist en een beetje blijft hangen in meer van hetzelfde.

Inspiratie

Als het je ook wel eens overkomt dat je gewoon even niet weet waar je aan moet werken met je paard en je betrapt jezelf erop dat je wel vaak hetzelfde doet met je paard, laat je dan eens een beetje inspireren door je paard zelf.

Stemming

Begin ermee om te proberen te achterhalen in wat voor stemming je paard is als je zijn stal inloopt. Natuurlijk begroet je je paard en hij krijgt vast ook wel een klopje of een aai als je zijn halster om doet, maar probeer eens op dat moment al een inschatting te maken van hoe hij zich voelt. Dan heb je de eerste stap naar hoe je wilt trainen gezet. Want als je paard zeer ontspannen is kun je hem beter een beetje extra activeren, maar is hij juist een beetje gespannen, dan kun je beter kiezen voor extra ontspanning voor die dag.

Opmerkzaam poetsen

Probeer ook bij het poetsen opmerkzaam te zijn. Je kunt er even een borstel overheen halen, maar je kunt ook goed opletten of je paard zijn spieren overal even ontspannen zijn of dat hij juist aan een kant stijf of stug aanvoelt in zijn lijf. Wanneer je verschil merkt in links en rechts bijvoorbeeld, dan kun je alvast gaan bedenken hoe je hem die dag gelijker kunt krijgen en met welke oefeningen.

Makkelijk/moeilijk

Wanneer je dan aan het rijden bent, let dan eens goed op welk tempo je paard aanbiedt, aan welke kant hij makkelijker buigt of juist niet en hoe makkelijk hij rechtuit naar je hand blijft gaan. Pas je training aan op je bevindingen en werk eraan dat je paard zo gelijkmatig mogelijk gaat.

Belangrijkste eerst

Heb je een paar dingen waar je aan wilt werken, bedenk dan wat je het eerst moet doen en wat volgt. Met het maken van zo’n stappenplan, zorg je al dat je je niet kunt gaan vervelen. Werk dan vervolgens je eigen stappenplan af en check tussendoor of je de verbetering vast kunt houden.

Bron: Cavallo

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.