Laat je niet beperken door je comfortzone • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Als ruiter werk je vaak een vaste routine af in de training van je paard. Dat is op zich goed, want daarmee weet je paard wat er komt en wat er van hem verwacht wordt en het geeft jezelf een vertrouwd gevoel. Maar als je vaste routine meer en meer een comfortzone wordt waar je niet meer uit gaat dan beperkt het de vooruitgang die je met je paard kan boeken. Prestatiecoach John Haime maakte hier op Horsenetwork een bericht over.

Comfortzone

De meeste ruiters zijn wel bekend met het traditionele idee van een ‘comfort zone’: de plek waar actie en gedrag passen in een routine en patroon dat stress en risico minimaliseert. Het is een comfortabele plek waar je niet wordt bedreigd, alles is steeds hetzelfde en dat biedt mentale veiligheid.

Wetenschap

Er is veel wetenschap die benadrukt dat het lastig is om uit je comfortzone te breken en waarom het goed voor je is als je het doet. Met een beetje begrip en een paar aanpassingen, kun je jezelf losmaken van je comfortzone in de ring en dat kan een hoop helpen in je vooruitgang.

Balans

In 1908 toonden psychologen Robert Yerkes en John Dodson aan dat een staat van comfort voor een constant prestatieniveau zorgde. Ze benadrukten ook dat als je je prestaties wilt verbeteren, er een staat van relatieve angst nodig is, waar het stressniveau iets hoger is dan normaal. Dit wordt ‘Optimale Angst’ genoemd en het gaat buiten je comfortzone. Verder toonden ze ook aan dat te veel angst teveel stress kan veroorzaken, wat juist leidt tot prestatieverlies. Dus, het vinden van de juiste balans tijdens het rijden is de sleutel.

Blokkades

Iedereen heeft blokkades voor groei. Ondanks je inspanningen om te groeien en beter te worden, kunnen bepaalde blokkades je vooruitgang beïnvloeden. Haime noemde een paar voorbeelden:

  • Angst voor groei: “Ik heb altijd zo gereden, dat voelt goed, als ik probeer anders te rijden voelt het niet goed. Daar word ik onzeker van, ik rijd liever met een goed gevoel.”
  • Een negatief beeld van jezelf: je vindt jezelf niet meer dan gemiddeld en denkt dat je het ook niet beter kunt.
  • Sceptisch: Je gelooft niet dat stappen die je onderneemt ook werkelijk tot verbetering leiden. Je hebt het een keer geprobeerd en het werkte niet.
  • Onzeker over hoe je dan moet beginnen.
  • Te oud, te laat, te …

Waarom?

Om uit je comfortzone te kunnen gaan is het belangrijk dat je jezelf de vraag stelt waarom je rijdt. Daarin vind je ook de motivatie om uit je comfortzone te treden. Je moet oprecht willen verbeteren om dit te doen

Langzaam

De grenzen van je comfortzone verleggen doe je langzaam en met kleine stapjes. Maak niet ineens grote sprongen, daarmee loop je alleen maar het risico dat het niet lukt. Evalueer wat er moet worden gedaan – fysiek, mentaal en emotioneel om een niveau omhoog te gaan – en maak de stappen om daar te komen. Het zal een geleidelijk proces zijn en bijna gegarandeerd geen rechte lijn zijn.

Tips

  • Ga de confrontatie aan met je angsten. Het uitrekken van je comfortzone zal waarschijnlijk wat angst veroorzaken, en de gevreesde ‘what ifs’ zijn de bekende valkuilen. Wat als ik faal? Wat als ik dit echt niet kan doen? Wat als ik niet goed genoeg ben? Werk rustig en doelgericht. Een toegewijd plan met haalbare tussendoelen geeft je het vertrouwen om verder te gaan.
  • Verander je routine met kleine aanpassingen. Voeg iedere week een paar minuten toe met werken aan iets nieuws of besteed elke week een vaste periode aan iets dat je nog niet goed genoeg kunt.
  • Sta jezelf niet in de weg. Bekijk jezelf eens door andere ogen. Je stelt misschien limieten aan jezelf, die je aan een ander niet zou stellen. Als je jezelf bekijkt met het idee dat je kunt verbeteren en dat ook gaat doen, is de kans groot dat je dat lukt.
    Het zal niet gemakkelijk zijn, maar werken aan groei van je comfortzone na verloop van tijd is een stap om je te helpen je potentieel als rijder te bereiken.

Bron: Horsenetwork

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.